En ny terrorgrupp har tagit fäste i Irak
En ny terrorgrupp bestående av tidigare IS-soldater tros ha fått fäste i norra Irak. - Foto: Montage TT

Uppgifter: Tidigare IS-soldater har bildat ny grupp i Irak

Under 2017 var experter och världsledare helt övertygade: IS skulle snart vara besegrade. Terrorgruppen har tappat mycket mark men nu tros IS-veteraner ha skapat en ny grupp.


Efter flera års strider började terrorgruppen IS förlora allt mer makt under förra året. Experter menade att det bara var en tidsfråga innan IS skulle vara besegrade och irakierna fick höra att segern är nära. Till slut tappade gruppen sitt fäste i både Mosul och Raqqa.

Flera världsledare som Donald Trump och Vladimir Putin har sagt att IS är besegrade. Även Irak förklarade terrorgruppen helt besegrad i december och redan under perioden januari-mars 2018 märktes en förändring i landet. Under perioden dog 300 civila irakier till följd av terrorism, vilket är mer än 1 000 färre personer än samma period i fjol. 

Nu tycks terrorgruppen dock försöka på nytt, rapporterar Iraq Oil Report.

4 juli 2017. Irakier passerar den förstörda al-Nuri-moskén. Bild: TT

Enligt Dagens Nyheter finns det rapporter om att IS-veteraner har startat en ny grupp i nordöstra Irak, mer specifikt i Hamrinbergen. Gruppen ska vara beväpnade och har en ny flagga – en vit med ett lejonhuvud som symbol.

Enligt irakisk militär ska IS även ha försökt ta sig in i sydvästra Irak genom Syrien, och det finns tecken på att IS omgrupperar sig i Syrien. 

När terrorsekten var som störst kontrollerade de ett område på totalt 270 000 kvadratkilometer i Syrien och Irak. Idag kontrollerar de endast 5 600 kvadratkilometer i Syrien, en yta som är lika stor som Hallands län, enligt DN. De är närvarande i delar av flyktingläger, i ökenregionen Sukhana och kontrollerar minst 18 små städer i Deir Ezzor-provinsen. 

Terrorgruppen IS i Syrien. Bild: TT

I samband med att IS blev fråntagna sitt område i Raqqa, där de utropat kalifat, hittades en stor mängd personuppgifter om IS-soldater. Bland dokumenten framkom att över 30 000 personer har rest från 110 länder. 19 000 av dessa var sedan tidigare registrerade hos Interpol. 

Förra sommaren framkom uppgifter om att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har dödats i en attack. Dessa uppgifter har dock ännu inte bekräftats.

Läs även om när IS propagandalåt spelades upp i svensk radio.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.