Tillfälligt eldupphör i Sri Lanka

- 13/04/2009, 15:24 -

Lankesiska säkerhetsstyrkor inledde en tvådagars vapenvila i dag.

Samtidigt uppmanade regeringen den tamilska gerillan att låta civila som hamnat i kläm lämna rebellernas område.

FN beräknar att 100 000 människor trängts samman på den lilla kustremsa i nordöst som är allt som återstår av rebellernas område sedan de pressats tillbaka.

Regeringsstyrkorna hejdade sig på order av president Mahinda Rajapaksa inför det tamilska och singalesiska nyåret, sade arméns talesman Udaya Nanayakkara:

– Vi utför inte några offensiva operationer. Vi har inte skjutit och inte fått motta någon eldgivning från den andra sidan.

Enligt honom har styrkorna inte rapporterat att några civila skulle ha lämnat det rebellkontrollerade området sedan vapenvilan infördes. Däremot dödades en lankesisk soldat av en krypskytt från "tamilska tigrarna", uppgav armén. En annan soldat ska ha skadats.

Påtryckningar

Tigrarna, som anklagas för att använda de civila som mänskliga sköldar, har lidit av månader av bakslag som till sist kan göra slut på deras kamp för ett självständigt tamilskt land efter 26 års strider. Rajapaksa beordrade den ensidiga vapenvilan efter starka internationella påtryckningar, däribland upprepade samtal från FN och USA.

Norge utsparkat

Sri Lankas regering meddelade i dag att Norge inte längre får medla i konflikten. Beslutet fattades efter det att tamilska demonstranter i helgen brutit sig in på Sri Lankas ambassad i Oslo. Regeringen protesterade nyligen också mot att Norge ordnat en telefonkontakt mellan en av tamilska tigrarnas ledare och ett FN-sändebud för att de skulle kunna diskutera den humanitära krisen.

Skrivet av: