Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordkorea bojkottar atomsamtal

Nyheter | 14/04/2009 07:25

I ren protest mot FN: Nordkorea avslutar alla förhandlingar om landets kärnvapen-nedrustning.

Nordkorea avslutar alla förhandlingar om landets kärnvapen-nedrustning i protest mot FN:s säkerhetsråds fördömande av provet med en långdistansrobot, uppger landets utrikesdepartement.

Pyongyang sade att det dessutom ska öppna den omstridda kärnkraftsanläggning som gjorts obrukbar enligt ett tidigare avtal - också detta i protest mot det fördömande uttalandet av säkerhetsrådet.

Det ryska utrikesdepartementet förklarar att Ryssland "bara kan beklaga" Nordkoreas beslut att dra sig ur sexpartssamtalen och att man uppmanar kommuniststaten att inte dra sig ur förhandlingarna.

Sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnenergiprogram har förts mellan USA, Sydkorea, Nordkorea, Kina, Japan och Ryssland och inleddes 2003.

Från det nordkoreanska utrikesdepartementet meddelades via den statliga nyhetsbyrån KCNA att " vi kommer aldrig igen att delta i sådana samtal och vi är inte bundna av några avtal som gjorts upp under samtalen."

Skrivet av: