Stockholm

Ingen klar fredsprisfavorit

Spekulationerna kring eventuella fredspristagare pågår för fullt. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kinesiska eller ryska människorättskämpar, fredsmäkling eller kampen mot massförstörelsevapen står i fokus inför tillkännagivandet i Oslo om vem eller vilka som får årets fredspris.

Norska radion NRK, vanligtvis mycket välinformerad när det gäller vilka som får priset, nämnde i sina morgonnyheter de amerikanska senatorerna Sam Nunn och Richard Lugar som möjliga kandidater och räknade först därefter upp övriga favoriter, främst de kinesiska människorättskämparna Hua Jia och Gao Zhisheng samt rysktjetjenskan Lidija Jusupova.

NRK hänvisade till att det i år är 60 år sedan som FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Men NRK nämnde också finländaren Martti Ahtisaari och EU fredsbevarande verksamhet som möjliga pristagare.

Nunn och Lugar har arbetat med att få bort de massförstörelsevapen som funnits i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Förre finländske presidenten Ahtisaari är mest känd för sitt arbete för en fredlig lösning av Acehkonflikten i Indonesien och för att ha varit en nyckelfigur i arbetet med att göra Kosovo självständigt.

Men NRK betonade flera gånger att det inte finns några klara favoriter, vilket kan tyda på att NRK denna gång inte haft tillgång till de bästa källorna.

Ole Danbolt Mjös, den norska Nobelkommitténs ordförande och den som tillkännager priset på slaget 1100 på fredagsförmiddagen har sagt att hans mun "är stängd med sju lås."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.