Ahtisaari skäms över Mellanöstern

"Hur kan vi år efter år på allvar säga att vi försöker hitta en lösning"


Att världssamfundet inte har löst konflikten i Mellanöstern är skamligt, anser årets fredspristagare Martti Ahtisaari. Han menar att det saknas politisk vilja i USA och EU.

–Jag skäms, jag måste erkänna det. Hur kan vi år efter år på allvar säga att vi försöker hitta en lösning, när vi inte gör det? säger Martti Ahtisaari i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Den förre finländska presidenten har i decennier arbetat som fredsmäklare runtom i världen.

Han hoppas att USA:s näste president använder sitt första år för att hitta en permanent lösning i Mellanöstern. Vad som behöver göras vet alla redan, menar Ahtisaari. Som att det helt klart behövs en palestinsk stat, men samtidigt en lösning som garanterar fred för israelerna.

–Om folk skulle sitta ner och förhandla skulle vi mycket snabbt kunna komma fram till en plan, säger han i Eko-intervjun.

Ahtisaari är kritisk till västs bojkott av den palestinska Hamasrörelsen, som vann palestiniernas parlamentsval 2006.

–Vi uppmuntrar människor att ha ett val, och sedan när valet hålls, och anses relativt fritt och demokratiskt, så säger vi att "tyvärr, fel människor vann".

Han tycker också att samtal måste föras med talibanrörelsen i Afghanistan.

– I Afghanistan löses inte problemet genom fler trupper. Kanske måste vi någon gång erkänna att vi måste tala med talibanerna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.