Kaotisk början på Bombayrättegång

- 16/04/2009, 07:00 -

Rättegången mot den överlevande angriparen fick en dramatisk start i dag då domaren avskedade försvarsadvokaten.

Rättegången mot den ende överlevande angriparen från terrorattackerna i Bombay i november, pakistaniern Mohammed Ajmal Kasab, fick en dramatisk start på onsdagen då domaren omedelbart avskedade Kasabs försvarsadvokat.

Domaren M L Tahaliyani sade att advokaten kunde hamna i intressekonflikt eftersom hon har kopplingar till ett möjligt åklagarvittne.

Den 21-årige Kasab, som riskerar dödsstraff, krävde då att få en pakistansk försvarsadvokat - något som domaren också avvisade. Tahaliyani sade att försvararen måste vara indier men att Pakistan kan få hjälpa till med att ta fram en advokat.

Över 170 människor dödades under de tio terroristernas 60 timmar långa överfall på en järnvägsstation, två lyxhotell, ett kafé och ett judiskt center i den indiska mångmiljonstaden.

Kasab, som misstänks tillhöra den muslimska extremistgruppen Lashkar-e-Taiba i Pakistan, anklagas bland annat för "krigföring mot Indien", mord, mordförsök och kidnappning. Den rigoröst säkerhetsomgärdade rättegången hålls i ett fängelse i Bombay. All trafik utanför är förbjuden under processen, som väntas pågå i uppemot ett halvår. Omkring 2 000 vittnen kan komma att kallas.

Skrivet av: