Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ledande expert: Legalisera droger

Nyheter | 19/04/2009 14:14

En av världens främsta experter på aidsspridning vill legalisera droger.

Användning av narkotika måste avkriminaliseras om ansträngningarna för att stoppa spridningen av aids ska lyckas. Det anser Michel Kazatchkine, chef för det inflytelsrika Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria, skriver The Observer.

Kazatchine varnar även för att de enorma ekonomiska resurserna som investeras i kampen mot spridning av aids annars kan vara bortkastade.

– Den repressiva behandlingen av missbrukare är ett sätt att underlätta spridningen av aids, säger Kazatchkine till The Observer. Om du vet att du kommer att gripas kommer du inte söka behandling. Jag anser att drogmissbruk inte kan kriminaliseras. Kriminalisera langarna, men inte användarna.

Kazatchkine menar att världens regeringarna bör byta strategi helt, från dagens politik som går ut på att minska förekomsten av narkotika till att minska de negativa effekter som narkotikabruk leder till för samhället. Han föreslår bland annat gratis sprutbyte och att missbrukare tilldelas lagliga alternativ till olagliga droger, som metadon.

– Vad jag säger är att regeringens uppgift är att skydda sina medborgare, säger Kazatchkine. Det är därför skademinskning bör stödjas av alla regeringar i hela världen.

Skrivet av: