Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Europeiskt FBI allt närmare

Nyheter | 19/04/2009 12:40

Polismyndigheter inom EU samarbetar allt oftare i kampen mot kriminella ligor.

I Europa opererar i dag fler än tusen kriminella ligor. Det visar den europeiska polismyndigheten Europols senaste sammanställning. Det stora utbudet av kriminella ligor och en stor spridning av deras inriktningar underlättar för ligorna att bedriva verksamhet tvärs över hela Europa.

– Man behöver inte ha kontroll över hela kedjan, smugglingen av narkotika till exempel den sköter andra, säger rikskriminalpolisens analyschef Niki Ekman till SvD.

Förra året gjordes ett koordinerat tillslag mot ett nätverk av människosmugglare i nio EU-länder. Tillslaget resulterade i att tretton personer greps i Sverige och 75 gripanden totalt. Ytterligare koordinerade tillslag har gjorts mot narkotikasmugglare och ligor som distribuerar barnpornografi.

I dagsläget är Europol en del av EU:s mellanstatliga verksamhet, vilket innebär att de olika medlemsländernas regeringar sköter samarbetet själva. Om Lissabonfördraget träder i kraft skulle detta ändras och öppna upp för ett europeiskt FBI, vilket fått olika reaktioner i Sverige.

– Jag tror det behövs en gemensam europeisk polis med stora befogenheter som kan göra operativa tillslag, säger EU-minister Cecilia Malmström (fp) till SvD.

Malmström fortsätter med att påpeka att folkpartiet vill ha ett europeiskt FBI, men att det inte finns stöd för ett sådant projekt hos övriga regeringspartier i dag.

Skrivet av: