Europeiskt FBI allt närmare

Polismyndigheter inom EU samarbetar allt oftare i kampen mot kriminella ligor.


I Europa opererar i dag fler än tusen kriminella ligor. Det visar den europeiska polismyndigheten Europols senaste sammanställning. Det stora utbudet av kriminella ligor och en stor spridning av deras inriktningar underlättar för ligorna att bedriva verksamhet tvärs över hela Europa.

– Man behöver inte ha kontroll över hela kedjan, smugglingen av narkotika till exempel den sköter andra, säger rikskriminalpolisens analyschef Niki Ekman till SvD.

Förra året gjordes ett koordinerat tillslag mot ett nätverk av människosmugglare i nio EU-länder. Tillslaget resulterade i att tretton personer greps i Sverige och 75 gripanden totalt. Ytterligare koordinerade tillslag har gjorts mot narkotikasmugglare och ligor som distribuerar barnpornografi.

I dagsläget är Europol en del av EU:s mellanstatliga verksamhet, vilket innebär att de olika medlemsländernas regeringar sköter samarbetet själva. Om Lissabonfördraget träder i kraft skulle detta ändras och öppna upp för ett europeiskt FBI, vilket fått olika reaktioner i Sverige.

– Jag tror det behövs en gemensam europeisk polis med stora befogenheter som kan göra operativa tillslag, säger EU-minister Cecilia Malmström (fp) till SvD.

Malmström fortsätter med att påpeka att folkpartiet vill ha ett europeiskt FBI, men att det inte finns stöd för ett sådant projekt hos övriga regeringspartier i dag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.