EM-finalen
EM-finalen var en superspridarfest. - Foto: Laurence Griffiths/TT & Catherine Ivill/TT.

EM-finalen var en superspridarfest – tusentals smittades

Runt 2 300 personer som var på plats när England mötte Italien i fotbolls-EM tros ha varit smittade av covid-19. Ytterligare 3 400 tros ha smittats under finalen, som med andra ord var ett riktigt superspridarevenemang.


Den 11 juli hölls EM-finalen i fotboll mellan Italien och England. Matchen spelades på Wembley Arena i London, som var fylld till tre fjärdedelar, det vill säga omkring 67 000 av 90 000 platser. 

Enligt flera brittiska medier, bland annat The Times, tros omkring 2 300 personer som var på plats i arenan ha varit smittade av covid-19 och riskerar även ha spridit viruset vidare. 

Dessutom ska drygt 3 400 personer som var på matchen ha konstaterats smittade en kort tid efter finalen. Enligt det brittiska sjukvårdssystemet NHS är det troligt att de smittats på läktarna. 

Smittspridningen tros ha förvärrats av att många människor utan biljetter samlades utanför arenan, samt att ett stort antal personer vid ett tillfälle stormade arenan. 

Bildkälla: Laurence Griffiths/TT.

"En unik händelse" 

Smittspridningen under EM-finalen var mycket hög om man jämför med andra sportevenemang och festivaler i England under sommaren. Under formel 1-loppet på Silverstone i juli närvarade 350 000 åskådare och endast 343 personer smittades, rapporterar BBC.

Under musikfestivalen Latitude i Suffolk i slutet av juli konstaterades ett 20-tal av de 40 000 åskådarna smittade med covid-19, enligt The Guardian. 

– EM i fotboll var en unik händelse och det är inte sannolikt att vi kommer att få se någon liknande händelse som påverkar antalet fall i framtiden, säger Jenifer Smith vid NHS i ett uttalande enligt BBC

Bildkälla: Catherine Ivill/TT.
EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.