Tar emot migranter efter träta

- 19/04/2009, 21:57 -

Nu ska de 140 migranterna som tvingast kvar på ett fartyg i flera

140 migranter har i flera dagar tvingats vara kvar på ett turkiskt handelsfartyg utanför den italienska ön Lampedusa, medan Malta och Italien grälat om vem som borde ta emot dem.

En gravid kvinna och flera skadade finns ombord på fartyget, som i torsdags plockade upp migranterna ur två farkoster åtta mil utanför Lampedusa.

Både Malta och Italien vägrade till en början att ta emot migranterna, men på söndagskvällen meddelade Italien att de kommer att släppas i land "av humanitära skäl".

FN och EU

Den italienska kustbevakningen har medan trätan pågått åkt ut med mat, vatten och filtar till migranterna, som också har undersökts av läkare. Två personer togs av medicinska skäl in till Lampedusa i ett tidigt skede.

Maltesiska myndigheter uppmanade i fredags handelsfartygets besättning att ge sig iväg till närmaste hamn, på Lampedusa. Men myndigheterna i Rom hävdade att flyktingarna skulle till Malta eftersom de räddats på maltesiskt vatten.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR krävde att båda länderna skulle strunta i de lagliga aspekterna och ge flyktingarna hjälp innan förhållandena ombord urartade. De tvistande bad på söndagen EU om hjälp. Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa kommer de flesta av migranterna att föras till södra Italien.

Tiotusentals

Migranttrafiken över Medelhavet är fortfarande så omfattande att alla de berörda länderna har svårt att klara mottagandet. Till Italien kom förra året 36 900 personer - en ökning med 75 procent jämfört med 2007 - medan 2 775 nådde Malta (som har 400 000 invånare).

Hur många som dukade under på vägen vet ingen. Utanför Mauretaniens Atlantkust räddades i helgen 109 afrikaner från ett fartyg som gått sönder på väg till Kanarieöarna. Afrikanerna kommer enligt mauretanska säkerhetskällor att skickas hem.

Skrivet av: