Valet i gång i Sydafrika

- 22/04/2009, 13:41 -

Drygt 23 miljoner röstberättigade sydafrikaner beräknas gå och rösta.

Sydafrikas med all sannolikhet näste president, den 67-årige 18-barnsfadern Jacob Zuma, röstade i sin hemprovins KwaZulu-Natal.

Zumas anhängare jublade när ANC-partiledaren kom till vallokalen.

När jag växte upp visste jag att den här dagen skulle komma. Det här får mig att må gott, och det är en känsla långtifrån den vi hade under apartheidregimen, sade Zuma i samband med att han röstade.

ANC väntas få mer än 60 procent av rösterna och det nyvalda parlamentet röstar sedan - sannolikt i början av maj - om vem som ska bli Sydafrikas näste statschef.

Längre norrut, i den pulserande affärsstaden Johannesburg, röstade också Sydafrikas förre president, Thabo Mbeki. Han fick i praktiken sparken i september förra året av ANC:s starka Zuma-falang.

–Jag är säker på att den frågan strider mot författningen, det här är ett hemligt val, svarade Mbeki på en undran från den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa om vilket parti han avsåg rösta på.

Det har förekommit spekulationer om att Mbeki, som tjänat ANC i hela sitt liv, denna gång skulle kunna tänka sig att ge sitt stöd till utbrytarpartiet Cope.

På frågan om hur han trodde att det skulle gå i valet svarade den forne president med ett småskratt: "Gud vet, jag vet inte".

Även Sydafrikas förste svarta president, den 90-årige legendaren Nelson Mandela, röstade i Johannesburg på onsdagen.

Mandela stödde sig på en lokal ANC-politiker när han promenerade in i vallokalen och lade sin röst. Innan dess hade han leende vinkat åt den folkmassa som slutit upp utanför vallokalen i hopp om att få en glimt av den man som för många personifierar Sydafrikas befrielse från apartheidregimen.

Onsdagens val blir också en test på hur mycket det nybildade partiet Folkkongressen (Cope) lyckats förankra sig hos de sydafrikanska väljarna. Cope är ett utbrytarparti ur ANC och bildades förra året sedan ANC:s Zuma-falang lyckades tvinga landets förre president Thabo Mbeki att lämna sin post.

Den andra stora oppositionspartiet Demokratiska Alliansen (DA) har i sin valrörelse satsat stort på att förhindra att ANC når två tredjedels majoritet i parlamentet.

Vallokalerna stänger klockan 21 (svensk tid) och de första resultaten väntas sent i kväll.

Drygt 23 miljoner röstberättigade sydafrikaner väntas i dag gå till vallokalerna och avlägga sin röst. Det blir fjärde gången ett nationellt val hålls i Sydafrika sedan 1994 då apartheidsystemet skrotades.

Skrivet av: