Gripna torteras i knarkkrig

Mexikanska soldater som satts in i kampen mot narkotikaligorna misshandlar och torterar misstänkta med elchocker, enligt landets människorättskommissionen.


Klagomålen mot arméns övergrepp har rusat i höjden sedan 10 000 soldater stationerades i Ciudad Juarez, den mest våldsdrabbade staden vid amerikanska gränsen. Soldater som patrullerar staden har hållit kvar gripna i upp till tolv timmar och misshandlat dem innan de överlämnats till polisen, säger Mauricio Ibarra, utredningschef vid människorättskommissionen.

– De ger dem elchocker på olika delar av kroppen, testiklar, armar, ben, skinkor, säger Ibarra.

En del klagar över att de slagits under fotsulor med käppar. Armén har medgett att en del överträdelser har skett, men nekar till de värsta övergreppen.

Rapporter om godtyckliga gripanden som kommissionen samlat in uppgick under årets första tre månader till 172, jämfört med 311 under hela förra året. De flesta anmälningarna kommer från Ciudad Juarez.

– Vi ser med stor oro att antalet incidenter ökar. Soldaterna är inte utbildade som poliser och när de används som poliser tenderar det att gå till överdrift, säger Ibarra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.