Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gripna torteras i knarkkrig

Nyheter | 23/04/2009 07:50

Mexikanska soldater som satts in i kampen mot narkotikaligorna misshandlar och torterar misstänkta med elchocker, enligt landets människorättskommissionen.

Klagomålen mot arméns övergrepp har rusat i höjden sedan 10 000 soldater stationerades i Ciudad Juarez, den mest våldsdrabbade staden vid amerikanska gränsen. Soldater som patrullerar staden har hållit kvar gripna i upp till tolv timmar och misshandlat dem innan de överlämnats till polisen, säger Mauricio Ibarra, utredningschef vid människorättskommissionen.

– De ger dem elchocker på olika delar av kroppen, testiklar, armar, ben, skinkor, säger Ibarra.

En del klagar över att de slagits under fotsulor med käppar. Armén har medgett att en del överträdelser har skett, men nekar till de värsta övergreppen.

Rapporter om godtyckliga gripanden som kommissionen samlat in uppgick under årets första tre månader till 172, jämfört med 311 under hela förra året. De flesta anmälningarna kommer från Ciudad Juarez.

– Vi ser med stor oro att antalet incidenter ökar. Soldaterna är inte utbildade som poliser och när de används som poliser tenderar det att gå till överdrift, säger Ibarra.

Skrivet av: