Lördag 24 Jul
Stockholm

Gripna torteras i knarkkrig

Mexikanska soldater som satts in i kampen mot narkotikaligorna misshandlar och torterar misstänkta med elchocker, enligt landets människorättskommissionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klagomålen mot arméns övergrepp har rusat i höjden sedan 10 000 soldater stationerades i Ciudad Juarez, den mest våldsdrabbade staden vid amerikanska gränsen. Soldater som patrullerar staden har hållit kvar gripna i upp till tolv timmar och misshandlat dem innan de överlämnats till polisen, säger Mauricio Ibarra, utredningschef vid människorättskommissionen.

– De ger dem elchocker på olika delar av kroppen, testiklar, armar, ben, skinkor, säger Ibarra.

En del klagar över att de slagits under fotsulor med käppar. Armén har medgett att en del överträdelser har skett, men nekar till de värsta övergreppen.

Rapporter om godtyckliga gripanden som kommissionen samlat in uppgick under årets första tre månader till 172, jämfört med 311 under hela förra året. De flesta anmälningarna kommer från Ciudad Juarez.

– Vi ser med stor oro att antalet incidenter ökar. Soldaterna är inte utbildade som poliser och när de används som poliser tenderar det att gå till överdrift, säger Ibarra.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela