Risken att en hund biter en människa är större i vissa situationer. Genrebilder.
Risken att en hund biter en människa är större i vissa situationer. Genrebilder. - Foto: Maurizio Gambarini/AP/TT och Pixels

Experten: Därför biter hundar människor – gör ALDRIG detta

Varje år skadas runt 5 000 människor av hundbett i Sverige. Men vad är det som får en hund att hugga? Nyheter24 har pratat med Agrias beteendetränare Karin Blom.


Att en hund biter ihjäl en människa är väldigt ovanligt. Enligt statistik från Socialstyrelsen som Nyheter24 har tagit del av finns nio dödsfall orsakade av hundangrepp i Sverige de senaste tio åren. 

Människor som får söka vård på grund av att de blivit bitna av en hund är desto fler. Under 2021 sökte 3 921 personer vård hos läkare eller på sjuhus för hundbett.

Veterinären: Dessa fem hundraser skulle jag aldrig köpa

Vad är det som gör att en hund biter en människa? 

Enligt Agrias beteendetränaren Karin Blom finns framför allt en anledning till att hundar är aggressiva mot människor – att de försöker komma undan. 

– Den vanligaste orsaken till att hundar ger sig på någon är att de vill öka avståndet, säger hon till Nyheter24. 

Enligt Karin Blom är det skillnad på om en hund bits inom "flocken", eller om den bits för att den känner sig hotad av något främmande och försöker flytta på det. 

– Vi kan alltid bli bättre på att förstå våra hundar, och ju bättre vi förstår våra hundar desto bättre kommer vår relation med hunden bli, säger hon.

Karin Blom är beteendetränare hos Agria. Foto: Privat

Då kan hunden bitas

Det finns vissa situationer då det är vanligare att en hund biter en människa:

Hos veterinären

Om hunden vaktar ett hus eller en bil 

Om hunden sitter fast i koppel och inte kan komma undan 

Om hunden har en leksak eller äter mat 

– Det finns vissa situationer som kan uppkomma när en hund blir hanterad. Hos veterinären kan hundar försöka bita sig fria, säger beteendevetaren och fortsätter: 

– Det finns också situationer när hunden upplever att en sak är deras. Hunden känner då att den har rätt till saken och försvarar den.

Här kan du läsa om de mest aggressiva hundraserna: "Viktigt att inte avla på".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!