Ekonomisk kris? ”Kontotricket” för en bättre ekonomi

 

Jag vet inte hur det är precis där just du bor men här på västkusten lever vädret sitt egna liv. Man får minst sagt vara flexibel, ena dagen 23 grader och sol, andra dagen 7 grader och regn. Ekonomin är till skillnad från vädret rätt så stabil, men då stabilt ansträngande. Räntorna fortsätter att stiga och det är bara att rätta in sig ledet. Det är inte så mycket att göra åt det. Men något du KAN göra något åt och direkt påverka är din egen ekonomi och det gör du på ett enkelt och strukturerat sätt med hjälp av ”kontotricket”.

 

VARFÖR VILL VI GÖRA EKONOMISKA FÖRÄNDRINGAR

Frågar du mig denna fråga så är svaret att ha kontroll, har en trygghet och att ha medel för att kunna uppleva saker vi drömt om. En förändring kan vara allt från att vara en person som inte har någon som helst koll på sin ekonomi med skulder upp över öronen, till en person som har en god ekonomi men kanske inte har koll på vilka utgifter man verkligen har.

 EFFEKT AV EKONOMISK FÖRÄNDRING I NULÄGET

Som det ser ut så fortsätter exempelvis räntorna stiga, så man kan liksom inte blunda för det och tänka att nästa vecka lugnar det nog ner sig. Läget är ansträngt i många hushåll MEN man får inte glömma att ränteläget nu börjar mer likna ett “normalt” ränteläge. Vi har levt och bott mycket billigt dom senaste åren. Det har medfört en konsumtion som det i detta läge inte finns utrymme för i våra plånböcker. Vi har ett konsumtionstänk som inte rimmar med ekonomiska läget. Så vad vill jag med det då? Jo, vi måste ändra mindset och få koll på ekonomin så att vi kan ta oss igenom denna kris och komma ut på andra sidan med ekonomisk kontroll och trygghet.


KONTOTRICKET

Jag har som sagt varit i en pressad ekonomisk situation själv för många år sedan och jag blev då tvungen att hitta verktyg för att vända den skutan. Mitt verktyg blev kontotricket, min budgetmetod där alla kronor som kommer in på kontot får ett jobb. En krona märkt “fasta utgifter” kan alltså inte extra-knäcka som “shopping-peng”. Man delar upp utgifterna i kategorier och har olika konton för dom. Är du nyfiken på vad jag rekommenderar för konton så läs här Sju bankkonton alla borde ha och varför! – Över till annat (nyheter24.se) Denna metod gav min ekonomi ett lyft och min själ ett lugn. Här kan du läsa mer om kontotricket ”Kontotricket” – Så tar du kontroll över din ekonomi – Över till annat (nyheter24.se). Ett ytterligare sätt att få lite koll i nuläget är att vårstäda din ekonomi (länk till tidigare blogginlägg). Se över utgifter som ligger och skräpar och sen rensa ut dom. Mer om detta kan du höra om i det senaste avsnittet av Slut på kontot.

Dela gärna med dig om dina tankar gällande det rådande ekonomiska läget. Skriv i kommentarsfältet.

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.