Skapa utrymme för funny money!

Att ha en budget är viktigt för att undvika stress och oro kring pengar, men det betyder inte att du behöver offra allt roligt i livet. Genom att skapa utrymme och spara för roliga saker i din budget kan du motivera dig själv att hålla dig till din budget på lång sikt.

Bild på författare av blogginlägget med texten funny money
Du måste alltid ha med en kategori för funny money men den behöver inte vara stor.

Skapa en kategori för ”funny money” i din budget

För att ha råd med roliga saker är det viktigt att du sparar pengar och planerar för det. Genom att skapa en specifik kategori i din budget för ”funny money” kan du ha pengar tillgängliga för att unna dig något roligt utan att det påverkar dina andra ekonomiska mål.

Funny money kan såklart betyda olika saker för olika hushåll. För oss är det absolut upplevelser och resor. Vi har alltså bestämt att funny money inte behöver vara något som är ett måste i  större utsträckning varje månad. Vi sparar och hushåller i vardagen för att sedan kunna uppleva nya platser både i Sverige och i andra länder.

Sätt en realistisk summa för ”funny money”

Det är viktigt att sätta en realistisk summa för ”funny money” så att det inte påverkar dina andra ekonomiska mål. Tänk på vad du vill göra med pengarna och hur mycket du behöver för att göra det. Det kan hjälpa dig att skapa en realistisk budget och att hålla dig till den.

Genom att planera i förväg för roliga saker kan du undvika impulsiva köp som kan påverka din budget. Tänk på vad du vill göra och hur mycket pengar du behöver. Genom att ha en plan kan du unna dig något roligt utan att känna skuld eller oro över att bryta din budget.

REkommenderad läsning: Så här planerar du din semesterbudget med kontotricket

Motivera dig själv att fortsätta spara

Att skapa en kategori för ”funny money” kan hjälpa dig att motivera dig själv att fortsätta följa din budget på lång sikt. Genom att ha utrymme för roliga saker kan det kännas mer hanterbart och mindre avskräckande att hålla sig till din budget. Du kan unna dig något roligt utan att känna skuld eller ångest över att du bryter mot din budget.

Summa summarum

Att skapa utrymme i din budget för roliga saker är en viktig del av att hålla sig motiverad att följa sin budget på lång sikt. Genom att skapa en specifik kategori för ”funny money”, sätta en realistisk summa, planera i förväg och motivera dig själv kan du unna dig något roligt utan att det påverkar dina andra ekonomiska mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.