FACE THE TRUTH AND ACTION

Brukar du tänka ”det var bättre förr?”

I mitt fall kan jag ibland tänka så, exempelvis när man ser barnen idag leva sina liv till stor del genom någon typ av skärm. Då kan jag ibland tänka att dom går miste om så mycket som jag i min barndom fick uppleva. Men insikten att tiderna förändras dyker ju upp såklart och ger förklaring i att det är en annan tid nu, tiderna förändras och vi måste på ett eller annat sätt till viss del anpassa oss till det.

DET VAR DÅ

När vi köpte vårt första hus för ca 17 år sedan hade jag precis flyttat från östkusten till västkusten för att påbörja ett liv här med min dotter och min nuvarande man. Jag jobbade på bank och min man var egenföretagare. Min dåvarande lön var ca 19 000 kronor brutto och min mans ca 18 000 kronor brutto. Om man ser idag på vår dåvarande inkomst så var vi knappast någon högavlönad familj. Med dessa inkomster tog vi ändå ett beslut att köpa vårt första hus tillsammans. Till saken hör också att bolåneräntan då låg på ungefär som den ligger idag, om inte högre. Vi hade alltså lägre inkomst än idag och högre räntesats på våra bolån.

VAR VI RIKA?

Det man inte tänker på i dagsläget när bolåneräntan sticker iväg är att vi bott nästan gratis i många år nu. Den räntan som varit är inget normalt ränteläge. Vi har därmed blivit lite “rika”, man har kunnat lägga pengar på annat än att bara bo. Vi har ökat vår konsumtion och påbörjat en levnadsstil som man kanske inte skulle gjort om man backar 10 år tillbaka. Det som sker nu är att bolåneräntorna “normaliseras”, men det som då blir en svår ekvation är att räntor stiger plus att vi har en levnadsstil som baserats på en nästintill obefintlig räntenivå.

TA KONTROLL OCH OMPRIORITERA

Så vad är det då vår dyra livsstil innebär? Det är såklart olika för alla. Någon familj kanske köpt båt, någon familj kanske har rest mer än innan, man kanske har renoverat osv. För vissa familjer fungerar det att ha kvar sin “dyrare” livsstil, men för vissa blir det rött på kontot alltför snart efter lönen kommit in. Man kanske till och med ligger back innan man ens betalat alla räkningar. I dessa scenarion gäller det att INSE och AGERA. Stoppa inte huvudet i sanden utan face the truth och inse att ni faktiskt måste göra en omprioritering. Dessa omprioriteringar är även dom olika såklart, men kan vara allt från att behöva byta till billigare boende, sälja båten eller säga upp ett gäng abonnemang på tex streamingtjänster. Du behöver nu en tydlig plan. Att vi, när vi köpte vårt hus, kunde leva ett gott liv trots lägre inkomst och höga räntor (egentligen då “normala räntor”) var min budgetmetod “kontotricket”. Vårt konto “bolånekontot” är guld och inger idag en trygghet när det viner i räntevindarna. I podcasten Slut på kontot pratar vi just om det här och avsnittet finns HÄÄÄÄÄR!  Än en gång i mitt liv insåg jag vilken enorm hjälp och trygghet denna metod givit mig och fortfarande ger. För mer information om det, läs här ”Kontotricket” – Så tar du kontroll över din ekonomi

Har du någon förändring på gång i din ekonomi som du vill dela med dig av? Kommentera gärna.

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.