Snål eller sparsam – vad är skillnaden?

Har du någonsin blivit kallad snål när du egentligen bara försökt vara sparsam? Eller har du kanske kallat någon annan snål när de bara varit smarta med sina pengar? Något som jag vet med säkerhet är att jag avskyr att bli kallad just snål. Oftast blir jag anklagad med att i första hand vara snål mot mig själv. Men det finns en skillnad mellan att vara snål och sparsam även om den inte alltid är så tydlig. Detta kan leda till förvirring och onödiga missförstånd, så nu ska jag försöka reda ut begreppen.

Vad är skillnaden på snål och sparsam?

Vad är egentligen snålhet?

Att vara snål handlar om att vara extremt sparsam på ett negativt sätt. En snål person sparar in på allt, även när det inte behövs eller när det går ut över andra. En snål person kan till exempel bli arg om någon annan tar en tugga av deras pizza eller om de måste bjuda på en öl på krogen. Snålhet handlar om att ha en ”jag, mig, mitt”-inställning och att vara ovillig att dela med sig.

Vad är egentligen sparsamhet?

Att vara sparsam handlar om att vara smart med pengarna och att prioritera vad som är viktigt. En sparsam person sparar in där det går, men utan att det går ut över andra eller sig själv på ett negativt sätt. En sparsam person kan till exempel välja att äta hemma istället för att äta ute för att spara pengar, eller att köpa kläder på rea istället för till fullpris. Sparsamhet handlar om att ha en ”jag, men också andra”-inställning och att vara villig att dela med sig när det behövs.

Vad är skillnaden mellan snålhet och sparsamhet?

Skillnaden mellan att vara snål och sparsam ligger i inställningen till pengar och vad som är viktigt. En snål person fokuserar på att spara in på allt, oavsett om det är viktigt eller inte. En sparsam person fokuserar på att spara in på det som inte är lika viktigt för att kunna lägga pengarna på det som verkligen betyder något. En snål person tänker bara på sig själv, medan en sparsam person tänker både på sig själv och andra.

Summa summarum

Jag är alltså inte snål. Jag är sparsam och ett exempel på det är att jag och min man alltid budgeterar för funny-money. Det kan du läsa mer om här: ”Skapa utrymme för funney-money!”

Att vara snål eller sparsam är en fråga om inställning och prioriteringar. Det är viktigt att inte förväxla de två och att inse att det finns en stor skillnad mellan att vara snål och sparsam. Genom att vara sparsam kan du spara pengar utan att det går ut över andra eller dig själv på ett negativt sätt. Så nästa gång någon kallar dig snål, kan du med självförtroende svara att du är sparsam, inte snål! Genom att ha en positiv inställning till pengar och att vara smart med hur du använder dem, kan du nå dina mål och samtidigt ha råd med det som är viktigt för dig. Så var inte rädd för att vara sparsam – det är faktiskt ganska smart!

Skriv i kommentarerna! Vet du någon som är tydligt snål eller är personen bara sparsam?

Hej för nu!

/Mathilda

2 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Snål för mig är att ha pengar hela månad dvs att räkna ut mycket jag kan använda under veckan och kolla om man verkligen behöver det just, det gäller allt
    Sparsam är att man kan sätt in pengar på sparkonto
    Men denna månad har varit mest slösa
    Mvh Ingrid Theander

    Mvh

      Ja, det är nog så att man tolkar uttrycken olika 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.