Martina Kveldstad, Jonna Henningsson och Johanna Möller sitter inlåsta på livstid för mord.
Martina Kveldstad, Jonna Henningsson och Johanna Möller sitter inlåsta på livstid för mord. - Foto: Polisen

Sveriges farligaste kvinnor: Det här gör de på sina permissioner

De är fem av Sveriges farligaste kvinnor och sitter inlåsta på livstid för mord. Men även mördare får permission, och får då och då komma ut i friheten. Det här gör Jonna Henningsson, Natalia Pshenika och de andra kvinnorna när de får tid utanför fängelset.


I dag sitter elva kvinnor inlåsta på livstid i svenska fängelser. Fem av dessa är Jennie Olsson, Martina Kveldstad, Jonna Henningsson, Johanna Möller och Natalia Pshenika. 

Vad gör de på sina permissioner, om de får några? Det har Nyheter24 tagit reda på.

Här kan du läsa om Sveriges 11 farligaste kvinnor – som sitter inne på livstid.

Jennie Olsson 

Jennie Olsson. Foto: Polisen

Jennie Olsson jobbade som personlig assistent och högg ihjäl en 32-årig manlig kollega hemma hos en brukare. 

Hon dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mord den 7 maj 2021. Motivet tros vara ekonomiskt eftersom hon hade ett omfattande spelmissbruk, vilket du kan läsa mer om här.

Jennie Olsson har inte fått några permissioner, däremot hade hon tidigare tillstånd att ringa sin flickvän. Men efter att ha försökt manipulera samtalslinjen, så är nu samtalen indragna.

Martina Kveldstad 

Martina Kveldstad. Foto: Polisen

Martina Kveldstad ströp sin 53-åriga väninnna med en elkabel och hängde sedan upp henne i duschen så att det skulle se ut som självmord. Några månader senare kvävde hon sin mamma med två plastpåsar.

Hon dömdes till livstids fängelse för dubbelmord den 28 januari 2011. 

Martina Kveldstad fick permission för att vandra på en led och grilla för några år sedan.

Här kan du läsa mer om dubbelmördaren Martina Kveldstad.  

Jonna Henningsson 

Jonna Henningsson. Foto: Polisen

Jonna Henningsson även kallad "Ryttarinnan" dödade sin ex-pojkväns nya flickvän i hans lägenhet. Först slog hon offret med en hammare, sedan högg hon ihjäl henne med flera olika knivar och styckade sedan kroppen. Motivet var svartsjuka. 

Hon dömdes till livstid för mord den 18 mars 2015. 

Johanna Henningsson har fått flera permissioner under sin tid i fängelset. Hon har fått åka till Fiskebäcksbadet för att sola och bada. 

En annan gång var hon i Mölndal och fick thaimassage, köpte godis på Hemmakväll och shoppade i en galleria. Hon har även fått äta på Max. 

Här kan du läsa om Jonna Henningssons liv i fängelset och vad hon gör i dag.

Johanna Möller 

Johannas Möller. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Johanna Möller även kallad "Arbogakvinnan", fick sin pojkvän Mohammad Rajabi att attackera hennes föräldrar med kniv när de låg och sov. 

Pappan dog, medan mamman överlevde mirakulöst. Trots att det var Rajabi som knivhögg föräldrarna, dömdes även Möller för mordet då hon ansågs ha så stor delaktighet i dådet. Motivet är oklart.

Johanna Möller dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mord, mordförsök och stämpling till mord den 27 februari 2018.

Arbogakvinnan har ansökt om permissioner flera gånger men fått avslag eftersom det enligt riksmottagningens utredning finns stor risk för rymning, hot, våld eller att hon ska begå nya brott.

Hon har däremot tillåtits att ha en fotografering i fängelset, trots att det vanligtvis är förbjudet.

Här kan du läsa mer hur Johanna Möller lever i fängelset efter sommarstugemordet i Arboga.

Natalia Pshenkina 

Natalia Pshenkina. Foto: Polisen

Natalia Pshenika överföll och mördade sin exsambo med flera hammarslag och knivhugg i Gnesta 2005. Med sig hade hon två medbrottslingar och under tortyrliknande former tvingade de till sig offrets bankkort och koder. 

Pshenika dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mord den 29 mars 2006. Även hennes två medbrottslingar dömdes till livstid. 

Hon har beviljats flera permissioner. Så sent som i höstas fick hon promenera på stranden och äta mat där.

Här kan du läsa om männen som begått några av Sveriges mest uppmärksammade brott genom tiderna, men som i dag lever i det fria.

Källor: Kriminalvården, Aftonbladet och Polisen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!