Fredric Bohm är legitimerad psykolog och parterapeut, samt en av experterna i "Gift vid första ögonkastet" 2023
Fredric Bohm är legitimerad psykolog och parterapeut. - Foto: Pexels och Privat

Vanliga beteendet som kan döda förhållandet – expertens varning: “Inte ett bra tecken”

Parterapeuten och “Gift vid första ögonkastet”-experten Fredric Bohm berättar om det vanligt förekommande mönstret du bör undvika i din relation, som till och med kan skada ert förhållande.
– Då kommer man att börja nöta på varandra, säger han till Nyheter24.


I hela nio säsonger har hela svenska folket fått följa ett stort antal personer som har gift sig i tv, och för första gången träffat sin äkta hälft vid altaret. I SVT:s succéprogram “Gift vid första ögonkastet” är det tre experter som parar ihop deltagarna med sin make eller maka, efter en gedigen matchningsprocess. 

Här kan du läsa om hur matchningsprocessen går till i “Gift vid första ögonkastet” – steg för steg

Fredric Bohm är en av experterna i "Gift vid första ögonkastet" 2023

En av experterna i “Gift vid första ögonkastet” är den legitimerade psykologen och parterapeuten Fredric Bohm, som har en mångårig karriär i bagaget. Men vilka är egentligen de beteenden som man ska försöka passa sig för allra mest i sin relation, som faktiskt kan skada förhållandet? Det berättar Fredric Bohm för Nyheter24

Enligt Fredric Bohm kan den listan göras lång, men det finns vissa beteenden som är genomgående i många relationer. 

– Det ena är att man drar alldeles för snabba slutsatser. Det vill säga att du tittar på din partner, och ser att han eller hon gör någonting, och omedelbart så förstår du varför. “Jag vet varför du gör det här. Det handlar inte om att du inte har tid att diska. Det handlar om att du tar för givet att jag ska serva dig”. 

– Om man omedelbart tror sig veta varför någon gör något. Då är det inte ett bra tecken. 

3 tidiga tecken på att du är tillsammans med fel person – experten: "Varningsflaggor"

"Om man omedelbart tror sig veta varför någon gör något. Då är det inte ett bra tecken", säger Bohm. Foto: Pexels

Parterapeutens varning – beteendet som skadar din relation

Fredric Bohm förklarar att det finns olika sätt att tolka vad ens partner gör, och det ena sättet gynnar relationen betydligt mer än det andra. 

– Logiskt sett kan vi väldigt snabbt komma fram till att du inte vet varför han eller hon gör så. Det kan finnas tusen olika förklaringar. Du kan förklara det positivt och du kan förklara det negativt. 

“Gift vid första ögonkastet”-experten tar en middagsdejt som exempel, där din partner plötsligt är sen till restaurangen. Då finns det två olika riktningar att gå när det kommer till den förklaring du själv hittar för din partners beteende. 

– Det kan bero på att han eller hon struntar i dig. Att han eller hon inte bryr sig om dig, inte värderar dig, inte anstränger sig. Men det kan också bero på att det finns väldigt goda skäl. Vad väljer du i ditt huvud?, förklarar Fredric Bohm och fortsätter: 

– Väljer man att gå i positiv riktning, det vi kallar för “snälltolka”, då finns det mycket att bygga på i relationen. Väljer man att hela tiden gå i negativ riktning då kommer man att börja nöta på varandra.

6 varningstecken – då går ni igenom en allvarlig kris i förhållandet: "Inte det man tror"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!