Edsbyn vann svenska cupen

Hälsinglands stolthet vann årets andra final. Svenska mästarna blev cupmästare.

Edsbyn vann svenska cupen i bandy mot Villa. Men först efter en chansrik men mållös förlängning följt av straffläggning med 7-6, 3-3.

Efter två Villamissar var det bara för Edsbyns Christian Mickelsson att sätta den. Men målvakten tog den. Villa kvittera till lika. Då kom Daniel Skarps och slog in den på det där sättet som gör jobbet som bandymålvakt till världens farligaste jobb.

– Är vi med vill vi vinna, då mår vi bra. Men vi har verkligen fått slita för segern, sade tränaren Ola Johansson.

Totalt spelades 31 matcher (alla 2 x 30 minuter) under de fyra dagar svenska cupen pågick i Västerås. Det regerande svenska mästarlaget Edsbyn hade ingen lätt väg fram till finalen, för att vinna semifinalen mot Västerås krävdes också förlängning och straffar.

Det avgjordes på hörnorna. Edsbyn vände tidigt underläge 0-1 till 3-1-ledning i paus, och såg ut att kunna kontrollera matchen. Men Villa gjorde två snabba mål i andra halvlek och sedan bytte lagen målchanser med varandra. Det märktes att båda lagens spelare var trötta både fysiskt och mentalt. Det var långt mellan lagdelarna hos båda, men två duktiga målvakter, Anders Svensson i Edsbyn och Martin Berggren i Villa, höll siffrorna nere.

–Så här mycket målchanser som det var i finalen har det knappast varit under hela turneringen, sade Ola Johansson.

– Visst är det kul att vinna och jag gläds speciellt över att Christian Mickelsson gjorde två av målen. Han fick inte så mycket speltid förra säsongen och fick inte heller spela SM-finalen, fortsatte Johansson.

Edsbyn har till denna säsong tappat några namnkunniga spelare, men å andra sidan är Per Hellmyrs tillbaka efter en sejour i Ryssland. Hellmyrs glimtade till några gånger under finalen och kommer att bli en attraktion när elitserien drar igång.

För Villa gick det lättare fram till finalen. Lidköpingslaget var turneringens målgladaste lag och Daniel Andersson vann cupens skytteliga på tolv mål även om han blev mållös i finalen.

– Villa måste vara det lag som har tagit största steget sedan förra året, berömde Ola Johansson finalmotståndarna. Elitserien i bandy drar i gång den 7 november.