Premier League-klubben Tottenham stoppar Dejan Kulusevski från att spela med landslaget. Arkivbild.
Premier League-klubben Tottenham stoppar Dejan Kulusevski från att spela med landslaget. Arkivbild. - Foto: TT

Kulusevski stoppas – svensk Fifa-kritik

Dejan Kulusevski missar Sveriges nästa landslagsamling.Anledningen: Tottenham har valt att stoppa stjärnan.Det finns ingen logik i det tänket över huvud taget, säger förbundskapten Janne Andersson om Fifas regelverk som låter klubbarna bestämma om spelarnas landslagsspel.


Fakta: Sveriges trupp

Målvakter: Andreas Linde, Greuther Fürth, Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK.

Backar: Joel Andersson, Midtjylland, Ludwig Augustinsson, Aston Villa, Filip Dagerstål, Lech Poznan, Isak Hien, Hellas Verona, Emil Holm, Spezia, Edvin Kurtulus, Hammarby, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester U, Aiham Ousou, Slavia Prag.

Mittfältare/forwards: Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Anthony Elanga, Manchester U, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Coventry, Mikael Ishak, Lech Poznan, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Marcus Rohdén, Frosinone, Ken Sema, Watford, Mattias Svanberg, Wolfsburg.

Sveriges matcher mot Mexiko i Girona onsdag den 16 november och mot Algeriet i Malmö den 19 november spelas inte på Internationella fotbollsförbudets Fifas speldatum.

Förutsättningar som innebär att klubbarna kan bestämma om spelarna ska få spela i Blågult eller inte.

Ett förbehåll som inte gäller VM-deltagande nationer.

— Det här ställer till det extra mycket, med Fifas tänk och regelverk, säger förbundskapten Janne Andersson.

— Vi var helt i händerna på klubbarna, om de ville släppa sina spelare. Vi gick ut med en förfrågan om drygt 50 spelare och deras klubbar: "Om vi tar ut er spelare – kommer ni att släppa honom då?".

Fick fem nej

Andersson & Co fick fem nej.

Därför finns inte Dejan Kulusevski, Tottenham, Albin Ekdal, Spezia, Jens Cajuste, Reims, Mattias Johansson, Legia Warszawa, eller Carl Starfelt, Celtic, med i truppen.

— Det speciella med den här samlingen är Fifa-regelverket, som är oerhört märkligt. Det är inte straff nog att vi missade VM utan dessutom kan klubbarna säga nej till att släppa sina spelare för oss som inte gick till VM, säger Andersson.

— För nationer som tog sig till VM, där måste de släppa dem. Hur man har tänkt här kan jag inte riktig förstå.

Förbundskapten Janne Andersson är irriterad på Fifa.

Vad gäller Kulusevski har Andersson viss förståelse för att han stannar i London de kommande veckorna.

— Dejan hoppade in i helgen (1–2 mot Liverpool), ett längre inhopp. Jag var förvånad eftersom han bara gjort en träning. I samråd med klubben är det sagt att han fortsätter sin rehabilitering. Han är inte helt färdig med den, säger förbundskaptenen.

Albin Ekdal, Carl Starfelt och Jens Cajuste befinner sig i liknande situationer som Kulusevski.

— Albin har en speciell bakgrund. Klubben (Spezia) bedömer att han befinner sig i rehab. Det är liknande för Cajuste och Starfelt. Däremot fick vi ett nej vad gällde Mattias Johansson.

Dussinet skadade spelare

Vid sidan av de fem spelare som inte släpps av sina klubblag, faller tolv bort på grund av skador: Filip Helander, Emil Krafth, Alexander Milosevic, Joakim Nilsson, Kerim Mrabti, Daniel Sundgren, Zlatan Ibrahimovic, Alexander Isak, Gabriel Gudmundsson, Martin Olsson, Hjalmar Ekdal och Alexander Jeremejeff.

Den rikliga frånvaron öppnar för andra spelare. För första gången får Janne Andersson syna Häckens guldstjärna Samuel Gustafson och Serie A-överraskningen Emil Holm, Spezia.

Andersson om Gustafson:

— Han har gjort det bra i Häcken och verkligen bidragit till deras guld. Han har funnits med i bilden genom åren. En bolltrygg, klok spelare som jag aldrig jobbat med tidigare.

Om Holm:

— Han har också gjort det bra under hösten i Italien. Han är tuff, en bra huvudspelare, modig. Det känns oerhört intressant att få jobba med honom.

In i truppen kommer dessutom Marcus Rohdén efter flera års frånvaro. Tillbaka är även Ken Sema.

"Ett jobbigt år"

Sverige avslutar en tuff säsong, med missat VM och nedflyttning i Nations League.

— 2022 har varit frustrerande, rörigt, problematiskt. Förutsättningarna har varit sämre än tidigare och vi har fått slita med det. Ett jobbigt år, men jag har fortfarande världens bästa jobb, säger Janne Andersson.

Klart inför nästa år är att vinterturnén förläggs till Portugal 3-13 januari. Två landskamper ska spelas där, en är klar, mot Finland.

TT
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

2 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.