Emiren av Qatar Tamim bin Hamad al-Thani (höger) och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (vänster) är i konflikt sedan 2017. Arkivbild.
Emiren av Qatar Tamim bin Hamad al-Thani (höger) och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (vänster) är i konflikt sedan 2017. Arkivbild. - Foto: TT

I Saudiarabien går det inte att se VM-matcherna

I Saudiarabien går det att se endast 22 av 64 VM-matcher.Landet har återigen blockerat tv-rättighetsinnehavaren Bein Sports.Hittills vet ingen varför – och från Fifa är det tyst.


Bakgrund: Detta har hänt i konflikten mellan Saudiarabien och Qatar:

Historien sträcker sig ett par år tillbaka i tiden och en viktig punkt i det hela är makt.

2017 eskalerade konflikten när Saudiarabien, med kronprinsen Mohammed bin Salman i spetsen, anklagade Qatar för att finansiera terrorism och för "olämpliga relationer till Iran". Även Förenade Arabemiraten, Egypten och Bahrain ställde sig bakom anklagelserna.

I samband med det blockerades även Qatar-ägda Bein Sports-kanalerna från landet, och plötsligt var Saudiarabien ett av väldigt få länder vars befolkning inte kunde ta del av Premier League- och Champions League-fotbollen utan att bryta mot lagen.

Saudiarabien nöjde sig inte med bara att blockera Bein Sports – de kapade även signalen som gjorde det möjligt att sända matcherna i landet illegalt. Ett hårt ekonomiskt bakslag från en lukrativ marknad för mediejätten Bein Media Group.

Kanalen "BeoutQ" startades och kunde via tv-bolaget Arabsat, som ägs av den saudiska staten, sända matcherna. Bein Sports-loggan ersattes av BeoutQ. Det har bland den amerikanska tidningen New York Times rapporterat om.

Stölden av tv-rättigheterna, som betraktas som den största i idrottshistorien, var därmed ett faktum.

Ett par år senare, när det blev officiellt att Saudiarabien ville köpa Premier League-klubben Newcastle, kom Bein Sports med ett uttalande som uppmanade det engelska fotbollsförbundet, FA, att inte godkänna köpet.

Saudiarabien har stärkt sin position i sportvärlden de senaste åren. De äger engelska fotbollsklubben Newcastle och har dessutom startat kritiserade LIV-touren i golf som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren. Bakom finansieringarna står Saudiarabiens statliga investeringsfond.

Bein Sports, som råkar ha samma ordförande som storklubben Paris Saint-Germain i Nasser al-Khelaifi, äger Mellanösterns tv-rättigheter till världens allra bästa – och dyraste – fotbollsligor och mästerskap i form av VM, EM, Premier League, Champions League, Ligue 1 och La Liga.

Mellan 2017 och fram till juli 2021 var Qatarägda Bein Sports blockerade i Saudiarabien. Anledningen: En större konflikt länderna emellan.

Men i fjol vände allt. Saudiarabien upphävde blockeringen och Bein Sports kunde börja sända igen i landet. Främsta anledningen bakom vändningen tycktes vara årets fotbolls-VM. Gulfstaterna ville skicka en tydlig signal om en enad region till omvärlden.

Relationen mellan Qatar och Saudiarabien förbättrades anmärkningsvärt och när VM-invigningen ägde rum för drygt en vecka sedan var kronprinsen Mohammed bin Salman på plats på arenan. Han satt bredvid Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino, näst intill Tamim bin Hamad al-Thani, emiren av Qatar.

Saudisk halsduk

Nu rapporterar flera medier, däribland New York Times, att Bein Sports återigen har blockerats i Saudiarabien – och ingen vet varför. Mediejätten har hört av sig till Saudiarabiens investeringsministern Majid bin Abdullah Al Qasabi men utan resultat. Även brittiska och amerikanska myndigheter är inkopplade för att reda ut vad som har hänt.

Endast 22 av totalt 64 VM-matcher får sändas i landet. Invigningsmatchen, finalmatchen och alla Saudiarabiens gruppspelsmatcher går att se. Frustrationen bland befolkningen har stigit markant, speciellt med tanke på den oerhörda skrällen som landslaget stod för när de besegrade Argentina med 2–1.

Även Bein Sports strömningstjänst Tod, som är mer populärt i Saudiarabien än Netflix och Disney+, har blockerats.

Det råder oklarheter gällande den nya blockeringen. Speciellt med tanke på att kronprinsen Mohammed bin Salman numera tycks ha en god relation med emiren av Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani. Den sistnämnde var på plats och såg Saudiarabien besegra Argentina med en saudisk halsduk på sig.

Samtidigt rapporteras det om landets vilja att ansöka om fotbolls-VM 2030 tillsammans med Egypten och Grekland.

Mitt i allt detta står det internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Från deras håll är det tyst.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!