Abdussalam Magashy (tv) jublar med Omar Faraj efter 1–1-kvitteringen mot Kalmar FF. - Foto: Christine Olsson/TT

AIK-tränaren: "Det gör lite ont i hjärtat"

De senaste åtta dagarna ramar in en av de värsta perioderna i klubbens långa historia. Skandaliserade, utskällda – och fortfarande utan seger i de åtta senaste matcherna i allsvenskan. AIK har det riktigt jobbigt, men 1–1 hemma mot Kalmar FF får ses som ett ljus i mörkret. Det gör lite ont i hjärtat. De reser sig gång på gång, grabbarna. Man unnar dem att få betalt, säger tränaren Andreas Brännström.

Fakta: AIK:s tunga allsvenska vår

AIK ligger på nedflyttningsplats efter elva spelade omgångar och har bara vunnit en match.

1–2 borta mot Halmstad

Skandalscenerna i derbyt mot Djurgården förra söndagen hamnade snabbt på ministären Kristerssons bord. Fördömanden från alla håll har avlöst varandra och på nytt riktat fokus mot ett samhälle och en supporterkultur som inte får bukt med den lilla minoritet som går på fotboll för att jävlas.

I den stormen stod Brännström med fortsatt akuta sportliga problem – näst sist i serien och med en handfull spelare indisponibla till mötet med Kalmar.

Axel Björnström och Erick Otieno avtjänade avstängningar efter de röda korten i derbyt, lagkaptenen Alexander Milosevic missade tredje raka matchen på grund av skada.

Och profilspelarna Viktor Fischer och John Guidetti – de tilltänkta offensiva vapnen – var fortsatt icke tillgängliga.

Mängder med chanser

Pressade och ifrågasatte Brännström satsade för första gången i år på en fyrbackslinje och gav Taha Ayari första starten för säsongen.

Utfallet?

Ett AIK ingen tidigare sett under 2023. Framåtlutat, piggt, rörligt, initiativrikt. Kalmar var statister när AIK desperat öste på för att ta säsongens andra seger. Fem avslut gick på mål, fem missade. Och det efter en halvtimma.

AIK:s tränare Andreas Brännström.

Fansen hakade på, kul som det var att se de sina spela bra boll.

Supportergrupper på Norra Stå passade även på att påpeka att politiker, jurister, poliser och fotbollens makthavare minsann har viktigare saker att ägna sig åt än våldsamma upplopp, organiserade av maskerade huliganer.

Banderollerna med ett budskap i den riktningen vecklades ut i mitten av första halvlek, medan AIK intensivt tryckte på för ett ledningsmål.

Jämförde med skjutningar

"Skjutning 1 km härifrån i veckan. Agendan på krismötet? Fotbollsderby! Ge fan i vår fotboll och ta tag i riktiga problem"

Apropå skott. Med en akrobatisk cykelspark prickade Abdussalam Magashy ribbkrysset. Så nära var han årets mål hittills, så nära var AIK ett förlösande ledningsmål.

— Det är sista touchen det handlar om. Vi har haft riktigt bra lägen, säger anfallaren Omar Faraj till Discovery +.

På tal om "sista touchen". Farajs straff bara minuter in i andra – sedan Magashy tryckts ned av Ricardo Friedrich – var på tok för lättläst. Friedrich gick åt rätt hörn och stötte bort bollen.

Två minuter senare nickade Lars Sætra in Kalmars ledningsmål och det fanns bud på 2–0.

— Två rejäla käftsmällar mentalt. Vi har straff och ett par minuter senare ligger bollen i vårt mål. Där går vi sönder lite, säger Brännström

Inhopparen Vincent Thills mäktiga skott täcktes till hörna och kort senare, i 84:e minuten kom kvitteringen. Friedrich släppte retur på Victor Anderssons skott, Abdussalam Magashy petade in returen.

Jaga nyförvärv

Talang och framtid finns i truppen, men AIK skriker efter kompetens och erfarenhet för att undvika nedflyttning.

Sportchefen Thomas Berntsen, norrmannen som klev in operativt den 1 maj, får tillsammans med Brännström ägna sommaren åt att jaga nyförvärv.

— Den sportliga prestationen är det vi kommer att lägga fokus på och så får vi se vad vi gör. Vi kommer att skjuta till de pengar vi kan mäkta med, säger tillförordnade klubbdirektören Fredrik Söderberg till Discovery +.