Jalal Abdullai sköt Elfsborgs segermål i den 89:e minuten borta mot Halmstad.
Jalal Abdullai sköt Elfsborgs segermål i den 89:e minuten borta mot Halmstad. - Foto: Anders Bjurö/TT

Matchvinnare och utvisad – Abdullai i fokus

Har man som Elfsborg en talang som Jalal Abdullai i truppen kan ju vad som helst hända – och det gjorde det. 18-åringens facit på en dryg kvart på Örjans vall: Inhopp, matchvinnare, varnad och utvisad.


Fakta: Topplagens program

1) Malmö FF, 52 poäng, plus 30 i målskillnad

Kvar att möta: Brommapojkarna (hemma), Kalmar (borta), Varberg (h), IFK Norrköping (b), Häcken (b), Elfsborg (h).

2) Elfsborg, 51, plus 26

Kvar att möta: Varberg (h), Brommapojkarna (b), AIK (h), IFK Göteborg (b), Degerfors (h), Malmö FF (b).

3) Häcken, 47, plus 25

Kvar att möta: AIK (h), Hammarby (b), IFK Norrköping (h), Mjällby (b), Malmö FF (h), Brommapojkarna (b).

Halmstad mot Elfsborg gick mot 0–0, två missnöjda lag och 90 minuter att trycka in i facket för allsvenska matcher vi inte minns.

Då hände det saker, slag i slag.

Ghananen Jalal Abdullai kom loss till vänster, sköt i steget och bollen borrade sig in i bortre hörnet. Klart att killen blev glad efter sitt första allsvenska mål – i 89:e minuten och allt.

Han slet av sig tröjan och firade. Det kostade ett gult kort. När han sedan satte en armbåge i Andreas Johanssons huvud i en nickduell djupt in på tilläggstid kunde domaren Joakim Östling inte göra annat än att plocka fram det röda.

Avgjorde sent

Jalal Abdullai lommade av Örjans vall. De tio elfsborgare som var kvar på planen fick slita för att klara de återstående minuterna och de tre poängen. En seger som kan visa sig bära långt när allsvenskan rusar in i de sista två månaderna.

Frågor restes efter 0–1 borta mot Värnamo och fler kom efter 0–3-smällen hemma mot Kalmar i förra omgången. Som den gamla vanliga: Guldfrossa? Eller hade laget överpresterat när det mesta gick på räls?

Så väl mål- som poänglöst mot Värnamo och Kalmar var överraskande och oroväckande. Vips smet Malmö FF förbi i tabelltoppen.

Men tack vare Jalal Abdullais sena mål är Elfsborg bara poängen bakom Malmö FF. Och i och med att Häcken inte orkat med mer än sex av 15 möjliga poäng under de senaste fem matcherna är Elfsborg fortsatt Malmös främste utmanare om Lennart Johanssons pokal.

— Det är sex matcher kvar och 18 poäng att spela om. Vi kommer att försöka göra allt för att vinna varje match, säger Elfsborgs Sebastian Holmén till Discovery+.

Hade jättechans

Erik Ahlstrands fräsande skott i första halvlek var annars länge det närmaste matchen kom ett avgörande. Ahlstrand drog till direkt på ett inspel från Naeem Mohammed. Hakon Valdimarsson, Elfsborgsmålvakten som var tillbaka efter avstängning, hann vifta till med nävarna.

Bollen var han inte i närheten av, den slog i ribban och rakt ned.

— Det ser nästan ut som om den är bakom linjen, sade Ahlstrand i Discovery+ halvtidsintervju.

Varpå han fick se reprisbilderna och kunde konstatera.

— Nej, den verkar inte vara inne.

Också jobbigt för Halmstad: I den tionde tilläggstidsminuten fick försvararen Joseph Baffo rött kort och är avstängd mot Djurgården borta i helgen.

TT
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!