Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.
Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Reinfeldt: "Ett allvarligt hot mot fotbollen"

Larm om korruption och försök till kontakt med unga spelare. Gängkriminellas koppling till fotbollen blir allt starkare. Det är ett allvarligt hot mot fotbollen i hela världen men också här i Sverige, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.


Det har larmats om att korruption förekommer inom svensk fotboll. En bild som bekräftas av en färsk rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Där beskrivs det att aktörer med en tydlig koppling till organiserad brottslighet agerar som olicensierade fotbollsagenter.

Enligt rapporten riktar de in sig på spelare från socioekonomiskt svaga områden, och det gäller både unga talanger och etablerade spelare.

Bra att prata öppet

Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet, ser situationen som ett allvarligt hot mot fotbollen och säger att det finns en oro kring det.

Han slår också fast att förbundet ser allvarligt på det som sker.

— Det är bra att vi pratar öppet om detta, så att vi förstår hur detta går till och att vi inser att det är miljardbelopp det handlar om när det handlar om att manipulera spelande, säger han.

— Det är viktigt att vi använder de instrument vi har för att påvisa om det sker något som det finns anledning att följa upp med lagföring eller något liknande.

Huruvida de oseriösa agenterna är kopplade till våldsdåd som exempelvis mord kan polisen inte svara på.

— Men de finns i ett organiserat nätverk på något sätt. Detta är en källa till pengar för dem, sade Per Engström, sektionschef på Noa, till TT tidigare i veckan.

Reinfeldt säger att han är orolig för den gängkriminella utbredning i samhället och i fotbollen. Och inte enbart när det gäller agentverksamheten utan också när det handlar om gängens närmanden av barn och unga på idrottsarenorna.

Förra veckan larmades det om att AIK varnat vårdnadshavare om att det rör sig gängkriminella runt Skytteholms IP där ungdomslag tränar. En tonåring ska ha konfronterats av en okänd person med frågan om att "tjäna extra pengar".

Och nu har också dödsskjutningar inträffat på en idrottsarena – Mälarhöjdens IP utanför Stockholm.

Drömma om fotboll

En lösning på problemet som ordföranden ser framför sig handlar om att få in idrottsrörelsen i de socialt utsatta områdena.

För att på den vägen förändra drömmarna hos unga killar och tjejer.

— Det är ett av de bästa instrumenten vi har: att motivera unga tjejer och killar att satsa på något annat än att hamna på den mörka sidan av samhället, säger han.

— Att faktiskt anstränga sig för att bli bra på fotboll, att få drömma om att få göra skillnad på fotbollsplanen... Det är en otroligt mycket bättre dröm än mycket annat som vi just nu upplever att de drömmer om eller hoppas kunna bli.

TT
/
Hot
/
/
/
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!