Ryska fotbollsfans under en VM-kvalmatch för Rysslands herrar i september 2021. Uefa har nu beslutat att inte släppa in ungdomslandslag från Ryssland. Arkivbild.
Ryska fotbollsfans under en VM-kvalmatch för Rysslands herrar i september 2021. Uefa har nu beslutat att inte släppa in ungdomslandslag från Ryssland. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Uefa kovänder – stänger dörren för Ryssland

När Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) öppnade dörren för ryska ungdomslag ledde det till Karl-Erik Nilssons avgång som Riksidrottsförbundets ordförande. Nu har Uefa svängt i frågan. "Det är positivt och välkommet att Uefa nu väljer att inte öppna upp sina tävlingar för ryska landslag", säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.


För två veckor sedan föreslog Uefas exekutivkommitté att släppa in Ryssland på ungdomssidan, och på tisdagen väntades förslaget godkännas på ett möte i schweiziska Nyon.

En svängning verkar dock ha skett och ärendet drogs tillbaka redan före tisdagens sammanträde.

"Vår uppfattning är att det är fel att låta ryska landslag delta i internationella turneringar så länge kriget i Ukraina pågår. Det är därför positivt och välkommet att Uefa nu väljer att inte öppna upp sina tävlingar för ryska landslag, varken för seniorer eller ungdomar", säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF), i en kommentar.

Nilsson nöjd

Enligt AP uppger Uefa som skäl att man "inte kunde hitta någon teknisk lösning för att tillåta ryska lag att delta".

Tanken var att Rysslands U17-landslag, både flickor och pojkar, skulle slängas in i kvalen till nästa års Europamästerskap. Detta trots att grupperna är lottade sedan tidigare och att kvalspelet redan har inletts.

Frågan är dock om kovändningen beror på logistiskt krångel eller ett alltför stort motstånd från flera nationsförbund. Minst tolv länder – Sverige, Ukraina, England, Irland, Finland, Norge, Danmark, Lettland, Estland, Litauen, Polen och Rumänien – har exempelvis sagt sig vägra spela mot Ryssland.

I Sverige ledde Uefas förslag till att öppna dörren till Ryssland till att Karl-Erik Nilsson, tidigare ordförande i SvFF, avgick som ordförande för Riksidrottsförbundet förra veckan. Situationen blev ohållbar för Nilsson, som också är vice ordförande i Uefa, efter att det visat sig att han hade röstat för Uefas förslag – trots att det gick emot RF:s linje i Rysslandsfrågan.

Han har dock hela tiden hävdat att han bara röstade för att utreda frågan, och säger sig nu vara nöjd med tisdagens besked att skrota ärendet.

"Jag var förberedd och helt inställd på att markera den svenska hållningen om frågan hade behandlats vid mötet. Nu drogs ärendet tillbaka utan diskussion, det innebär att den linje som SvFF och svensk idrott står för också är vad som kommer att gälla framåt – vilket jag välkomnar", säger Karl-Erik Nilsson till SvFF:s hemsida.

EM i Sverige 2024

För det svenska förbundet är tisdagens besked gissningsvis också en lättnad.

SvFF har starkt motsatt sig att släppa in ryska klubb- eller landslag så länge Rysslands invasion av Ukraina fortsätter.

Inför vårens F17-EM, som avgörs i Malmö och Lund, har förbundet varit tydligt:

"I maj 2024 arrangeras EM-slutspel för F17 i Sverige. I enlighet med ovanstående kommer vi inte att tillåta ett ryskt landslag, som eventuellt kvalificerat sig, att delta i denna turnering.", skrev SvFF i ett uttalande den 27 september.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel i bildtexten angående ryska lag. Rätt är att Uefa inte släpper in ryska ungdomslag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!