Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på en pressträff om matchfixning.
Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på en pressträff om matchfixning. - Foto: Emil Davidson/TT

Plattform nytt vapen mot matchfixning

Sverige har som ett av få EU-länder inte skrivit på Europarådets konvention mot matchfixning från 2014. Med en ny plattform för informationsdelning tas ett avgörande steg mot signering, enligt regeringen.


— Det här gör det möjligt för Sverige att signera och sedan ratificera den här konventionen, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vid en pressträff i Rosenbad.

Det är Spelinspektionen som får i uppdrag att skapa en plattform där myndigheten tillsammans med spelbolag och idrottsrörelsen ska samverka och dela information om misstänkt matchfixning.

Brottsligheten kopplad till idrott befinner sig enligt polisen i ett "expansivt skede". Informationsdelningen syftar enligt ministern till att skapa en helhetsbild av problematiken som saknas i dag. En plattform av det slag som nu inrättas är också en "helt central hörnsten" för att uppfylla konventionens krav.

— Man behöver ha en hubb som kan hantera den här typen av problem. Nu har vi det med Spelinspektionen.

Skrivs under i år

Redan i höstas uppgav socialminister Jakob Forssmed (KD) för Dagens Nyheter att Sverige ska ansluta sig till Europarådets så kallade Macolinkonvention mot matchfixning, som slöts redan 2014. Bland EU-länderna är det bara Sverige, Tjeckien, Rumänien, Irland och Malta som fortfarande står utanför.

— Vi har sagt att den ska skrivas under i år, säger Wykman och tillägger att det borde ha skett för länge sedan.

Den uteblivna signeringen har gjort att Sverige endast har en observatörsroll i den så kallade Köpenhamnsgruppen där en rad länder samarbetar för att motverka matchfixning.

— Vi har personer på plats som deltar i arbetet så mycket det bara går. Det är klart att vi får en ännu tydligare roll när vi blir fullvärdiga medlemmar. Då kan vi också vara med och påverka samarbetet mer än vi kan i dag, säger Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg.

I drift i höst

Den svenska plattformen ska tas i drift under hösten, men redan den 1 juli ska information kunna delas mellan berörda aktörer.

Syftet är att spelbolag ska kunna stoppa spel och att idrotten ska kunna tillämpa sina regelverk mot otillåten vadhållning.

— Vi som myndighet ska kunna sammanställa och analysera fall i efterhand. I förlängningen ska det här arbetet kunna leda till att en högre andel av de misstänkta fallen utreds och beivras av polisen, säger Rosenberg.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!