Söndag 16 Maj
Stockholm

Förhistorisk man snabbare än Bolt

Antropolog har hittat uppseendeväckande fotspår.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Usain Bolt hade inte haft en chans på savannen. Enligt antropologen Peter McAllister är den nutida mannen den svagaste i historien.

För 20.000 år sedan gick det undan när aboriginerna satte av efter bytesdjur. McAllister har analyserat fotavtryck från sex män på jakt och kommit fram till att aboriginerna i Australien var ruskigt snabba. En man, döpt till T8, uppnådde en fart på 37 kilometer i timmen på mjukt, lerigt underlag.

När Bolt tog sitt osannolika världrekord på 9.69 på 100 meter sprang han i 42 kilometer i timmen. En fart McAllister tror att aboriginerna kunde ha uppnått med spikskor, gummimatta och modern träning.

– Vi kan anta att de sprang nära sin maxfart när de jagade ett byte. Men om de kan komma upp i 37 kilometer i timmen på väldigt mjuk mark så misstänker jag att det finns stor chans att de sprungit ifrån Usain Bolt om de haft samma fördelar som han har.

– Vi kan se att T8 accelererar i slutet av avtrycken.

Även höjdhopparna hade fått en tuff match. Men i en annan världsdel. McAllister har sett bilder en tysk antropolog tagit där unga tutsier i Rwanda hoppar upp till 2.52 meter som en inititieringssrit. Det är sju centimeter över rådande världsrekord.

– Det var en inititieringsrit, alla fick göra det. De var tvungna att kunna hoppa över sin egen längd för att bli en man. Det var något alla gjorde hela tiden och de levde väldigt aktiva liv från tidig ålder, säger McAllister enligt Scotsman.

Domen över den moderna mannen är hård. En neanderthalskvinna hade utan problem gjort slarvsylta av Arnold Schwarsenegger när han var i toppform. Kvinnan hade 10 procent mer muskelmassa än dagens män och fulltränad hade hon nått 90 procent av Arnolds när han var Mr Olympia.

Men hennes fysionomi, med en mycket kortare underarm, hade gett henne en fördel i fighten.

– Hon hade dunkat honom i bordet utan problem, säger McAllister.

Han inleder sin bok "Mantropology" med följande rader:

– Om du läser det här så är du - eller mannen du köpt den till - den sämsta mannen i historien. Inga men eller om - den sämsta mannen, punkt. Tillsammans är vi faktiskt den sorgligaste skara av maskulina homo sapiens som någonsin levt på den här planeten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela