Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kroatien-Sverige: Få stopp på Balic!

Sport | 22/01/2009 10:41

Magikern Balic är nyckeln till seger i kväll.

När Danmark för snart ett år sedan vann sitt första EM-guld efter finalsegern mot Kroatien var Ivano Balic halvskadad. Ändå lyckades han med hjärta och brilijans föra sitt stolta idrottsland till final. Så länge mittnian och spelmotorn Balic orkade hängde Kroatien med i matchen. Till slut tog krafterna slut och hela Kroatien grät över ett förlorat guld. Men det var då det.

I kväll ställs ett nytt svenskt landslag mot en frisk och spelsugen Balic som med en fanatisk publik i ryggen blir näst intill omöjlig att stoppa. 2008 valdes han till världens bäste spelare för tredje gången. Och formen från i fjol har han konserverat för VM på hemmaplan. Trots att han drabbades av nya skador under den andra delen av säsongen verkar han ha toppat formen. Det har han visat under VM. Tyckte du att Dalibor Doder spelade som besatt mot Spanien, ta en titt på Balic när han får det att fungera. Och det får han ofta.

Vårt svenska landslag visade att man vuxit ur den mångåriga formsvackan i och med segern mot Spanien. Men Kroatien visade i går att årets Spanien knappast är en värdemätare. De hungriga kroaterna ledde hela matchen, trots att Spanien straffades med fyra färre utvisningar, och vann till slut med 32-22. Balic höll sig lugn. Han sparar sig för Sverige.

Men det finns ett sätt att stoppa nationalhjälten Balic. Han har en loj och bekväm sida. Balic är ett geni som ibland blir uttråkad. När passningarna inte hittar rätt, när det rappa skottet räddas, då får andra spelare som mittsexan Igor Vori eller vänsternian Blazenko Lackovic ta över ansvaret. Till Sveriges fördel. Får vi kroaterna att panikskjuta har vi en chans. Sveriges försvarsgeneral Magnus Jernemyr är tillbaka och kommer att med stor säkerhet ta till alla metoder för att öka våra chanser. Med Johan Sjöstrand och Andreas Palicka i storform blir chansen ännu större. En svensk ledning kan snabbt vända publiken till en belastning än ett stöd.

Misslyckas det nya landslaget med uppgiften att stoppa Balic, ja då blir VM plötsligt mycket tuffare. Samtidigt betyder det att Kroatien är på god väg att återigen ta över världshandbollen. Med Balic i laget är allt möjligt.

Ivano Balic - Världens bäste

Skrivet av: