Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spelarna kritiska till VM-upplägget

Sport | 23/01/2009 16:26

En enkät bland spelarna i Ryssland, Sverige och Finland riktar kritik mot bandy-VM.

Bandy-VM behöver göras om rejält.

När TT frågade landslagsstjärnorna i Ryssland, Sverige och Finland om turneringens framtid ville 75 procent av dem spela VM bara vartannat år - och dessutom minska antalet lag.

Sedan 2003 har VM avgjorts varje år, och när A-gruppen två år senare utökades till sex nationer innebar det en längre turnering med fler betydelselösa matcher - samtidigt som avståndet ner till de mindre bandynationerna som Kazakstan, Norge och Vitryssland inte blev mindre, som tänkt, utan större.

Nu har spelarna fått nog.

Svaren på TT:s enkät är nedslående kritik mot det internationella förbundet:

70 procent är missnöjda med VM-upplägget i Västerås, fyra av fem spelare vill minska antalet lag i A-gruppen och tre av fyra vill spela VM bara vartannat år.

– Jag tycker att det blir för mycket med varje år, säger till exempel målvakten Andreas Bergwall.

– Det känns som att jag just börjat med det här, och då har jag ändå gjort tio turneringar. Intresset skulle bli större om vi spelade vartannat år.

Ett annat problem med de stora grupperna och de många matcherna är att det blir dyrt att arrangera VM - vilket i sin tur gör att de bara är Sverige och Ryssland som har råd.

VM-generalen Rolf Käck:

– Upplägget måste göras om för att få en kortare turnering. Det är alldeles för stora kostnader, bara kost och logi för spelartrupperna går på tre miljoner kronor. Antingen får man korta ner antalet dagar eller så får de bra nationerna börja betala sitt eget uppehälle igen, säger han.

Svarsfrekvensen på enkäten var hög, 48 av spelarna och ledarna i de tre lagen svarade, vilket tyder på att det är en angelägen fråga.

Just hur ofta VM ska spelas skiljer sig mellan spelarna. I den ryska truppen tycker alla utom en att VM ska avgöras vartannat år, medan sju av svenskarna gärna spelar VM oftare.

– Jag var förvånad över resultatet, att så pass många vill spela varje år. Men det är samtidigt glädjande att det betyder så pass mycket med landslaget. Men visst måste upplägget göras om. Det är för många matcher som inte betyder något, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Beslut om framtidens VM fattas på det internationella förbundets kongress under helgen.

Sverige-Finland i bandy-VM:

Skrivet av: