Alexander Edberg kör för Dackarna och Griparna – här dock i Hammarby-dress från 2013.
1 av 3
Alexander Edberg kör för Dackarna och Griparna – här dock i Hammarby-dress från 2013. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Edberg säger att han inte skulle bli förvånad om det till slut är fler invandrare i Sverige än svenskar.
2 av 3
Edberg säger att han inte skulle bli förvånad om det till slut är fler invandrare i Sverige än svenskar. - Foto: © BildbyrŒn / Avdo Bilkanovic
Han har inga problem att han är lagkamrat med polacker, danskar och finnar dock.
3 av 3
Han har inga problem att han är lagkamrat med polacker, danskar och finnar dock. - Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån

Elitföraren: "Skulle inte förvåna mig om det snart är fler invandrare än svenskar i Sverige"

Först gick elitserieåkaren till attack mot antirasister på Twitter. När Nyheter24 sedan kontaktar honom står han fast vid sina åsikter:– Det är katastrof i min hemstad. Där är det så hög invandringsprocent att det är helt otroligt, säger han till Nyheter24.


Under torsdagen twittrade Dackarnas speedwayförare Alexander Edberg om "antirasistiska budskap" som han hade sett på tunnelbanestationer i Stockholm. Vilket gjorde honom upprörd och fick honom att fråga sig om "man får säga negerboll osv nu" – utan konsekvensen att man blir kallad rasist. 

Det ledde till en diskussion med tidningens Folkets politiska redaktör Fredrik Pettersson

När Nyheter24 ber Edberg utveckla vad han menar säger han att han är trött på att budskap riktade mot Sverigedemokraterna (SD) aldrig kritiseras.

– Det är katastrof i min hemstad Eskilstuna. Där är det så hög invandringsprocent att det är helt otroligt. Jag känner folk som inte ens vågar gå ut på kvällarna på grund av det, säger han och fortsätter:

– Jag såg det antirasistiska budskapet som fanns i tunnelbanan och sådant tycker folk är helt okej, men så fort SD lägger ut något får de hur mycket kritik som helst. Jag tror att det är minst lika många som håller med SD som det är som inte gör det.

"Förvånar mig inte om det snart är fler invandrare än svenskar i Sverige"

Edberg säger att invandringen har gått över gränsen i Sverige.

– Det skulle inte förvåna mig om det till slut är fler invandrare i Sverige än svenskar. Det är inte omöjligt. Många av de går sedan ut och kritiserar Sverige. Det var en familj med nio barn i Strängnäs som fick ett hus, men klagade på att det var för litet. Sådant sticker i ögonen på folk.

Han påstår också att invandrare ligger bakom de flesta brotten i Sverige.

"80 procent av alla brott i Efterlyst begås av invandrare"

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är procentuellt sett fler utrikesfödda misstänkta för brott men utrikesfödda är oftare utsatta för brott än svenskfödda

– Tittar man på Efterlyst är det ju 80 procent av alla brott som begås av invandrare.

I Dackarna finns det förare som utöver Sverige kommer från Danmark, Ryssland och Polen. Det ser Alexander dock inte som ett problem.

– De bor ju inte här och tar inte våra skattepengar. De bor i sina hemländer och reser bara över till tävlingarna.

Vad tror du Dackarna tycker om dina åsikter?

– Skulle mina åsikter vara något problem får de väl säga till, men jag vet att det finns fler i Dackarna som tycker som jag.

Vad tänker du rösta på i årets val?

– SD tror jag. Folk måste vakna lite och man måste våga visa vad som är fel.

När Nyheter24 når Dackarnas ordförande Ove Johansson vägrar han ta avstånd från det Edberg har sagt.

– Jag har jobbat inom föreningslivet och motorsporten i 50 år, så jag har lärt mig att inte lägga in några politiska värderingar. Vad Alexander säger är upp till honom och det har han ju rätt till, säger han och fortsätter:

– Det finns en del som tycker så medan det är andra som inte har samma värderingar. Så det vill jag inte kommentera. Det är hans ord och tankar. Det hade kanske varit en annan sak om han hade sagt det på en speedway-tävling.

Får åkarna i Dackarna uttrycka sig hur som helst i exempelvis sociala medier?

– Det hade varit fel från vår sida om vi hade agerat i politiska uttalanden. Det yttrandet är från honom och jag tror inte att någon kopplar det samman med Dackarna.

Han sa dock att det finns många andra inom Dackarna som har samma åsikter.

– Det är väl inte signifikativt för Dackarna. Jag var nyss på en arbetsplats och hade inte varit där i mer än fem minuter innan samma åsikter yttrades. Alexander har väl belägg för det när han säger så eftersom att han träffar många inom Dackarna. Men det finns många medlemmar i Dackarna som definitivt inte tycker som honom.

Det är inte första gången Edberg har tyckt till på Twitter. Det här delade han med sig av när under OS i vintras. 


Läs mer:

"Ge mig 25 000 så får du publicera vad fan du vill".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.