Egnell poängbäst mot Dynamo Moskva

- 12/12/2008, 03:25 -

Solna Vikings förlorade med 58-75 mot det ryska topplaget. (TT)

Elisabeth Egnell drömmer om att bli proffs. Hon gjorde 16 poäng och bästa möjliga reklam för sig när Solna Vikings förlorade i Europacupen mot topplaget Dynamo Moskva med 58-75.

Elisabeth Egnell, 21, är en av Sveriges mest lovande basketspelare. Hon har det mesta i sitt spel, det saknas dock några kilo muskler och tuffare matcher för att få den rutin som krävs för proffsspel. Hon siktar på spel i Europa efter säsongen och mot Dynamo Moskva var hon planens bäste poängplockare.

– Jag har ett år kvar på kontraktet med Solna. Nästa år hoppas jag på att bli proffs men vart vet jag inte, varför inte Moskva? Om jag bara får bra betalt, säger Egnell med ett skratt.

Egnell satte inte bara 16 poäng, hon krigade också framgångsrikt under den egna korgen. Det gjorde också Katarina Andersson som var tuff mot det ryska stjärnlaget.

– De är ju så himla långa och det var tufft. Men vi kämpade hela matchen och vi var ju rätt nära ett tag.

I början av den andra halvleken gjorde Solna 10-0 på sina motståndare och ställningen var helt plötsligt 40-45. Men hemmalaget orkade inte riktigt och det blev till slut förlust med 58-75 (13-25, 17-20, 19-17, 9-13).

– Det är inte ofta man får beröm efter en förlust och det känns lite kluvet just nu. Men vi möter ett lag som är topp sex i Europa och vi kämpar hela matchen. Jag är jättestolt över tjejerna och vi har verkligen utvecklats i höst. Om det här hade varit första matchen i Europacupen hade vi väl fått stryk med 50 poäng, säger coachen Stefan Bergman.

Förlustsiffrorna kunde ha varit ännu mindre om man haft bättre precision i straffskyttet.

– Ja, där brände vi väl tio-tolv poäng, säger Egnell och ruskar på huvudet.

Det vimlar av toppspelare i Dynamo Moskva. Lettiskan Anete Jekabsone-Zogotas, vald till Europas bästa damspelare förra säsongen, satte 15 poäng. Jane Burse, som har meriter från amerikanska proffsligan, gjorde 14 poäng. I laget spelar också Belinda Snell som tog OS-silver med Australien i somras.

Solna tog sig vidare i Europacupens gruppspel som bästa trea efter två segrar på sex matcher.

Dynamo Moskva fick inte plats i Euroleague. Det finns faktiskt tre ryska lag som är bättre. Dynamo vann samtliga sex gruppspelsmatcher och är storfavorit att ta hem Europacupen.

Returen spelas i Moskva på torsdag. Ännu en hållplats på den långa se-och-lära-resan ut i Europa för Solna.

Skrivet av: