Agenter och scouter invaderar U21-EM

Matcherna kommer i andra hand. "Blir många träffar med klubbarna på plats."


Med arrangemang av stora fotbollsturneringar följer en våg av agenter och scouter. När U21-EM på måndagskvällen inleds är det inte bara fotbollen som sparkar igång. Mängder av möten, av både hemlig och öppen sort, mellan klubbarnas och spelarnas representanter kommer äga rum. För agenterna kommer väldigt lite av fokuseringen ligga på matcherna, men desto mer på att träffa klubbarnas ombud.

– Det är väl både och, det hänger ju ihop allting. Men det är praktiskt när de utländska klubbarna är här, då kan man träffa dem på plats, säger agenten Patrick Mörk till Nyheter24.

Mörk lär få det hett om öronen under EM. En av spelarna han representerar är Rasmus Elm – den största stjärnan i det svenska laget som fortfarande inte kontrakterats av någon utländsk klubb – och det troliga är att Mörks mobiltelefon kommer ringa stup i ett.

– Det är väldigt mycket klubbar på plats så det blir många träffar med dem, säger Mörk.

Det verkar alltså som att fokuseringen under EM kommer ligga på mötena med andra ombud. Att åka till EM som agent och hoppas på att hitta nya adepter finns inte. U21-EM innehåller flera spelare som redan är i den absoluta världstoppen och sådana som är på väg upp.

– Jag kan ju inte tala för andra, men jag är inte här för att leta efter nya spelare. Det är mer för att se hur nivån är på Finlands U21 och Englands U21, och lite mer så, säger den gamle storspelaren Stefan Pettersson, som numera är spelaragent, till Nyheter24.

Patrick Mörk är inne på samma spår:

– Att hitta nya spelare på den här nivån och i den här åldern är obefintligt. Spelarna är redan kartlagda till hundra procent.

Då stornationernas spelare redan är välkända i fotbollsvärlden borde scouternas intresse för de "mindre" nationernas spelare vara större. Länder som Vitryssland, Finland och även Sverige består av spelare som sällan, om ens någonsin, spelar på de stora scenerna. Men en stark prestation i EM kan leda till att deras drömmar går i uppfyllelse.

– Ja, så är det ju. Om svenska spelare är lika bra eller till och med bättre i den här turneringen än spelare på samma position i till exempel Premier League, då är det klart att det betyder mycket för deras möjligheter, säger Mörk.

U21-EM inleds på måndagen klockan 18:15 med England - Finland som premiärmatch.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!