Stockholm

Stephen Hawking

Stephen William Hawking föddes 8 januari 1942 i Oxford och dog den 14 mars 2018 i Cambridge, han blev 76 år gammal. 


Hawking var en brittisk populärvetenskaplig författare, fysiker och kosmologiforskare, han var även forskningsdirektör vid Centre of Theoretical Cosmology på Universitetet Cambridge mellan 1979-2009. I samma lärostol har bland annat Isaac Newton och Paul Dirac suttit. 


Vid 21 års ålder diagnosticerades han med den ovanliga nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Läkare sa till honom att han endast hade några få år kvar vid livet, men han övervann sjukdomen och blev en av de mest inflytelserika fysikerna i världen. 


Under sina levnadsår bidrog han mycket till de kunskaperna vi har idag om svarta hål i rymden. Svarta hål slukar de mesta i sin närhet, man trodde även under en längre period att ljuset inte kunde ta sig ut vilket inte stämde. Hawking upptäckte att hålen långsamt läcker strålning. På senare år kastade han dessutom fram tanken att all information om objekt som dragits in i hålen på något sätt har lagrats och kan ha transporteras till andra universum. Han har även varnat för farorna med den teknologi som sammanfattas i begreppet artificiell intelligens, AI. Innan vi märkt vad som händer kommer vi hamna i en situation där tekniken få en egen vilja och tankeförmåga, vilket kommer leda till att de tar över jorden enligt Hawking. 


Han har även släppt flera böcker, den första släpptes 2007 och heter "George’s Secret Key To The Universe". Den har översatts till 37 språk och släppts i 47 olika länder.


Hawking träffade sin fru Jane Hawking, 74, 1965. De var tillsammans fram till 1995, de fick tre barn tillsammans, Robert Hawking 51 år, Lucy Hawking 47 och Timothy Hawking 39 år. 1995 träffade han Elaine Mason 67 år, som han gifte sig med samma år, de gjorde slut 2006.


Källa: nyteknik.se


Stephen Hawking
Stephen Hawking, bildkälla: Joel Ryan
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.