Stockholm

Akne

Akne (som ibland stavas acne) är en förkortning av facknamnet acne vulgaris. Men de flesta brukar kort och gott kalla den godartade hudsjukdomen för finnar.

Akne innebär kvisslor på huden som orsakas av att det uppstår en inflammation i talgkörtlarna, som ofta orsakas av infektioner från vanliga hudbakterier. De första finnarna uppstår ofta i puberteten i samband med en ökning av hormonet testosteron (det gäller alla kön). Även vuxna kan drabbas av finnar i varierande grad, oftast när hormonerna är i förändring, exempelvis i samband med menstruation. 

De vanligaste områden där finnar uppträder, är i ansiktet och på bröst, rygg och i nacken. Helt enkelt där hudens porer är som störst. Men finnar kan också uppträda på magen, axlar och innanlår. Dessutom finns det flera olika grader och former av akne, där den mest allvarliga formen är en så kallad cystbildning, det vill säga stora och smärtsamma knölar inuti huden. Den ska inte behandlas på samma sätt som vanlig akne utan varet bör då tömmas professionellt för att minska risken för komplikationer. 

Det finns receptfria läkemedel mot akne, som innehåller bensoylperoxid. Att tvätta ansiktet ofta med ansiktsvätt kan däremot göra besvären värre för att det skapar en obalans som snarare ökar produktionen av talg. Vanlig handtvål ska absolut inte användas. Det kan också vara skadligt att klämma på finnar, men mindre pormaskar kan tas bort om de har en tydlig vit prick på toppen.

Om aknen är problematisk kan receptbelagda läkemedel i form av tabletter och salvor skrivas ut av läkare. I svårare fall kan exempelvis medicinsk hudvård och kemisk peeling vara bra hjälpmedel. Men ha tålamod, för behandling av svår akne är komplicerat och kan ta flera år av specialistbehandlingar. Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.