Stockholm

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en temadag som firas den 14 februari varje år. Traditionen uppstod kring helgonet Sankt Valentin redan under medeltiden i England och Frankrike, men det är något oklart vem den här Valentin egentligen var. 

Kopplingen till just kärlek och romantik kan ha sin förklaring i att det är just i februari som fåglar börjar uppsöka och finna sin partner, en slags vårtradition helt enkelt. Under 1300-talet blev det populärt att skicka kärleksbrev med dikter till sin älskade och några hundra år senare, på 1800-talet, började det skickas förtryckta Valentinkort och små gåvor eller längre kärleksbrev. Den absolut äldsta bevarade Valentinhälsningen skickades redan 1477 från Margery Brew till sin trolovade John Paston

Här i Sverige började alla hjärtans dag att firas först så sent som på 1960-talet och då var det främst av kommersiella skäl och påverkan från den amerikanska kulturen, precis som Halloween senare under 2000-talet. Det var faktiskt NK (Nordiska Kompaniet) som var först med att försöka skapa en grej kring firandet av alla hjärtans dag redan 1956 och året därefter försökte Sveriges blomsterbransch introducera "Valentines day". Men det skulle alltså dröja ett bra tag innan det blev till det explosionsartade kommersiella firandet som det är idag. 

1985 skrevs alla hjärtans dag in officiellt i kalendrar i Sverige och under 1990-talet tog firandet fart ordentligt och firades till och med i skolor i stor utsträckning, vilket det fortfarande görs på många håll än idag, om än mer med fokus på vänskap än kärlek. I Finland kallas faktiskt dagen just för Ystävänpäivä, vilket betyder "Vändagen" på svenska. 

På alla hjärtans dag säljs sanslösa mängder röda rosor i Sverige, faktiskt flera miljoner. Så nog verkar det som att Sveriges blomsterbransch var något på spåren med sina förhoppningar om att kunna införa "Valentines day" för ganska exakt 60 år sedan.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.