Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Börja med att sopa rent från antisemitism i ditt eget parti, Löfven"

"Så nej Stefan Löfven. Jag applåderar inte dig. Jag kommer fortsätta min vägran att applådera dig så länge socialdemokratin fortsätter att förneka både sin gamla och nutida historia"

När Stefan Löfven står på Raul Wallenbergs torg och i Stora Synagogan och säger att han 70 år efter förintelsen, ämnar reproducera det kunskapsprojekt, som före detta statsminister Göran Persson inledde med boken Om detta Må vi Berätta, med uppföljningsprojektet Om detta måste vi förstå, så är det av central vikt att hans ord vägs upp av handlande.

Jag var en av de som närvarade när Stefan Löfven samtalade både vid Stora Synagogan och vid Raul Wallenbergs torg. Jag tillhörde också en av de få som valde att inte applådera när Stefan Löfvens euforiska retorik hördes som ett sus i publiken. Istället tänkte jag för mig själv: Det är detta som är essensen av politik, vilka krav det ställs på en politiker och vad det innebär att locka massorna.

Jag noterade vidare att Stefan Löfven besökte Yad Vashem och att han, innan han valdes till statsminister, på eget bevåg deltog i Stockholms stads kippavandring.

Detta är konkret handlande från Stefan Löfven och inte tomma ord. Men mot detta ställs hans svaga och inkonsekventa handlande gällande oroväckande, hatiska falanger inom det socialdemokratiska partiet. Därför applåderar jag inte Stefan Löfven än.

I dagarna kunde man läsa socialdemokraten Robert Höglund, medlem i partiet sedan 50 år tillbaka, inte var välkommen längre då han uttalat sig kritiskt mot Islam. Socialdemokraterna beslöt efter detta att utesluta Robert Höglund. Detta var en viktig signal från det socialdemokratiska partiet eftersom man visade på en handlingskraft som annars varit oroväckande obefintlig när det gäller det egna partiets antisemitiska uttalanden.

Veronica Palm, hög socialdemokratisk profil både i valberedningen och i Stockholms stad har unisont tidigare hyllat Omar Mustafa innan denne tvingades avgå. Veronica Palm, ofta känd som ”antirasismens” ansikte, hade inga problem att uttala sig antisemitiskt under ett Gazakrig. ”Vem ska de utvalda bränna nu” yttrades från Palms läppar. Medan Robert Höglund fick gå fick Veronica Palm sitta kvar på hög post.

Uteslutningen av Robert Höglund visar på att Socialdemokraterna kan, bara om de har rätta viljan att utesluta politiker med hatiska tendenser. Sådant är inte fallet med en annan socialdemokrat, Malmös starke man Illmar Reepaulu som trots upprepad antisemitism, kan sitta kvar i partiet. Och inte bara sitta kvar. Han är även ordförande för valberedningen.

Adrian Kaba, en av de ledande socialdemokratiska så kallade ”antirasistiska” företrädarna som suttit med i Dialogforum som är Malmös svar på att minska spänningarna mellan muslimer och judar, har spridit uppgiften att terrorgruppen Islamiska staten, IS, skulle vara tränad av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad och 2012 använde han begreppet "judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning". Kaba, liksom, Repaaulu, och Palm är fortfarande medlemmar och innehar höga poster i partiet. Robert Höglund har lämnat. Jag vet att jag upprepar mig själv om Robert Höglund men jag vill att DU som läsare ska förstå hur socialdemokratin bemöter rasism med olika måttstockar och hur antirasister alltför ofta kommer undan med just rasism.

Något annat djupt problematiskt med det socialdemokratiska partiet är dess kopplingar till Tro och Solidaritet, forna Broderskaparen. Svenska Kommittén mot Antisemitism (SKMA) har tidigare rapporterat om Tro och solidaritets nära kopplingar till islamism och islamister som bjuds in av rörelsen för att predika och sprida antisemitiska stereotyper.

Kippavandring i Malmö och Stockholms stad framstår alltmer som teatraliskt tragedi där socialdemokratiska antisemiter och antirasister kan gå i tåg som ett sätt att visa på att de inte är antisemitimer.

Så nej Stefan Löfven. Jag applåderar inte dig. Jag kommer fortsätta min vägran att applådera dig så länge socialdemokratin fortsätter att förneka både sin gamla och nutida historia. Så länge Stefan Löfven ger framträdande poster till de så kallade antirasisterna, av vilka många inte har några som helst problem att yttra antisemitiska tankegångar och så länge bandet med Tro och solidaritet är en grogrund för socialdemokratin får du inte unisont hyllande från mig.

Du kommer inte undan med att säga att Sverigedemokraterna är rasister längre Stefan Löfven. Sopa rent i ditt eget parti.

Om detta måste DU förstå

Martin Blecher,
Föreläsare och skribent om Israel

Håller du med?

Mer:

Komikern Aron Flam: "Aftonbladet kallade mig kränkt jude"