Måndag 5 Dec
Stockholm

Alicia Bäck: "Du kan ta över världen med sociala medier"

. Foto: Picasa

Alicia Bäck: "Jag vet att internet bara kommer fortsätta att växa ännu mer och jag tycker det är helt fantastiskt, för speciellt vi unga kan få vara med och yttra oss här"

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Alicia Bäck fyller 17 år i dag och går första året i gymnasiet på Thorén Business School med inriktning samhäll. Hon driver en blogg, en youtubekanal och är mycket aktiv på både Facebook och Instagram.

Följ henne på Instagram: @aliciabck

Följ hennes blogg: aliciaback.forme.se

Prenumerera på hennes Youtube-kanal: Alicia Bäck

Makteni social media

Merän hälften av alla svenskar använder sociala medier idag, närmarebestämt 72 procent ochdå är det totalt. Med hjälp av instagram, youtube, twitter ochfacebook etc. kan vi yttra åsikter snabbt och dela det med andra.Samtidigt kan vi alltid ha koll på allt och vara med och tycka till.Om vi bara trycker på en knapp har vi gillat något som någon annanskrivit eller tagit kort på, har man mer att skriva är det bara attkommentera inlägget. Är det allt? Går det inte att ta det längreän så?

Jagär född på 90-talet, det må vara precis i slutet men jag ärfortfarande en del av det förra årtusendet. Jag är inte heltuppvuxen med sociala medier och all mordern teknik, men det kommerbarnen som föds nu bli och det kommer bli stort. Om jag bollar litemed idéen att yttra sig på internet så kan jag inte hjälpa attfalla in på makt, för nog har vi makt. Skriver jag något perfekt iprecis rätt sekund kommer jag hyllas på de sociala medierna föratt jag sagt något smart. Jag får antagligen mer likes än vad jagkan räkna till, och både kommentarer som håller med och är emotmig. Möjligtvis sprider det sig för att så många människor somdelar mitt smarta inlägg och det blir mycket omtalat. Det äregentligen bara en text, några meningar och ett antal ord, men de ärsmarta och genomtänkta sådana som publicerats vid rätt tid. Vadvill jag komma fram till?

Vikan lära oss att utnyttja detta till maxgräns, vi kan ta övervärlden med våra åsikter och våra tankar. Titta bara på bloggarenu för tiden, makten de har är så stor för de är med ochkontrollerar vad som är inne och ute, “hot or not”. Ingen gjordeen spraytan förrän storbloggaren Kissie testade det, resten avsvenska folkets tonårstjejer hakar snabbt på den trenden. Vi kanvara med och påverka mer än vad vi tror och det borde vi, för detär vår framtid som väntar.

Låtmig bidra med ett exempel. Ta politik och själva valperioden förraåret, kring september någonstans. Allt handlar om rätt ämne,tidpunkt och självklart en viss kompetens gällande det man pratarom. Jag hade kunnat skriva ett långt inlägg på facebook om hurjag, en 17 årig tjej, vädjar till er andra i Sverige att tänka påvilket parti ni röstar på. Just för att jag inte hade åldern innetill att rösta, att växa upp i ett land där ett främlingsfientligtparti får större inflytande och mer makt var otänkbart, jag kundeinte ens göra något åt det. Det är på internet som min röst omdetta hade kunnat komma in och skaka om befolkningen rejält, jaghade haft en chans att säga mitt och då hade jag även fått andrapersoner med mig.

Jagvet att internet bara kommer fortsätta att växa ännu mer och jagtycker det är helt fantastiskt, för speciellt vi unga kan få varamed och yttra oss här. Det är en så stor tillgång och sträckersig längre än vad vi tror. Vi är framtiden och vi kan ta övervärlden med lite hjälp av olika sociala nätverk, rätt tidpunkteroch riktigt smarta ord. Vår generation kommer bli annorlunda än er,tillsammans ska vi ta med våra åsikter till valet 2018 och vi skata kloka beslut. Internet står bakom oss och stöttar oss mer ännågonsin. Heja oss och heja internet!

Alicia Bäck

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.