Onsdag 22 Sep
Stockholm

Avhoppad nazist: "Hat föder alltid mer hat"

Tobias Swahn
1 av 3
Tobias Swahn. Foto: Privat/TT
Tobias Swahn är före detta nynazist.
2 av 3
Tobias Swahn är före detta nynazist. Foto: Privat
Främlingsfientliga utnyttjar problemen i samhället för att få fler att hata.
3 av 3
Främlingsfientliga utnyttjar problemen i samhället för att få fler att hata. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tobias Swahn: "Vårt mål var att fler skulle hata".

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tobias Swahn är före detta nynazist.

Vi har ett problem med hat i vårt samhälle, men inte det som du tror. Jag tror vi alla har blivit tillräckligt präglade av media de senaste åren för att börja tänka på Sverigedemokraterna när vi hör ordet hat. Tråkigt nog är de endast en liten del i hatet som präglar samhället.

Vi är vana vid att hat och avsky är förväntade reaktioner när vi får höra om högerpopulistiska partiers framgång. Att vårt inhemska högerextrema parti blivit ett av landets största partier möts direkt med reaktioner från samhället som säger åt oss att hata.

Precis som planerat. Låt mig förklara.

Mitt namn är Tobias Swahn och jag är avhoppad nazist. Ni kanske har läst någon av mina artiklar eller sett mig på tv. Jag var under många år djupt involverad i södra Sveriges högerextrema miljöer. När jag var aktiv hade vi en framtidsbild som är väldigt likt det politiska klimat som råder i dag. Vi ville bygga en folkrörelse för de som inte passade in i samhällets normer. Vårt största verktyg var de etablerade partiernas normbildning och avsky för vissa samhällsgrupper, och vi utnyttjade det fullt ut.

Vi använde de borgerligas planer på att privatisera välfärd till att lägga fram egna ideal om hur ett land borde ta hand om sin befolkning. Vi använde vänsterns retorik emot dem, där de sade att sverigedemokrater var outbildade, till att hävda att vänsterns arbetarfientlighet inte skulle vara något som fick existera i ett bättre Sverige. Vi tog riksdagspartiernas policy att inte diskutera med Sverigedemokraterna som ett bevis på censur, en brist i demokratin och som bevis för att vi hade rätt. Jag menar, varför vägra diskutera ett ämne om man inte har fel?

Att folk inte riktigt får plats i Sverige, var vårt största vapen. När SVT-anställda uppmanar till marxistisk kamp jublar de högerextrema. Dessutom är det en enormt god grund för rekrytering att påpeka att till och med SVT vill ha politiskt våld mot folk som inte håller med dem.

Vi ville alltså att fler skulle hata. Vi tog samhällets avsky och gjorde om det till ett vapen. Vi visste att om tillräckligt många hatade skulle det bli en radikalisering av samhället. Detta var vårt vapen, och den högerextrema rörelsen kunde inte vara nöjdare.

Det som händer när folk blir hatade, är att de polariseras. Kan de dessutom inte få plats bland resten av folket, så blir de fruktansvärt starkare. Missförstå mig inte, jag anser inte att vi ska ge upp. Vi står inför en globaliserad informationstidsålder där vi kan samverka för en framtid vi bara drömt om. Där summan av alla människor är större än delarna.

Vi står möjligtvis inför den mest fredliga och bästa tiden i mänsklighetens historia, men det enda vi pratar om är vilka vi borde hata eller ej.

Tobias Swahn,
Avhoppad nazist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela