Klimat – Allt om klimat och klimathotet – Nyheter24

Klimat innebär de fysiska förhållandena i atmosfären. Dessa fysiska förhållanden är lufttryck, vind, nederbörd, luftfuktighet och temperatur. 

Klimatologi kallas forskningen om klimat och detta ör i sin tur en del av meteorologi. Meteorologen studerar vädret genom att göra väderprognoser över tidsspann på timmar, dagar och veckor. Klimatologen analyserar istället vädret över flera årtionden, på ett internationellt plan används ofta mätperioder på 30 år. 

Termen "klimatförändring" har under senare tid blivit allt mer förekommande inom miljö- och klimatpolitiken. Vanligen syftar termen till nutida förändringar i vårt klimat som orsakas av den globala uppvärmningen –förändringar i klimatet som är orsakat av människan.

24 Mar, 12:10
Regeringen får svidande kritik för sin klimatpolitik och anklagas för att inte leva upp till kraven i klimatlagen. Men det finns inga sanktioner kopplade till lagen, enligt en juridikexpert.
24 Mar, 08:58
Efter år av kontroverser har prestigeuniversitetet Harvard i USA avslutat ett forskningsprojekt som gick ut på att försöka manipulera klimatet genom att blockera solens strålar. Redan 2021 stoppades en testballong i Sverige.
23 Mar, 16:06
Dagen för världens största klimatmanifestation är här. I kväll släcker jordens invånare lamporna till stöd för en hållbar planet.
22 Mar, 05:16
De har blivit större på både längden och bredden – men dör oftare under vintern. Svenska snokar har redan påverkats av stigande temperaturer, visar en unik studie. Det är alarmerande, säger forskaren Simon Kärvemo.
21 Mar, 13:04
Regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläpp och för Sverige in på en "onödigt riskfylld väg", konstaterar Klimatpolitiska rådet. Regeringen skjuter ansvaret på framtiden, säger ordförande Åsa Persson.
21 Mar, 05:40
Regeringen anser att man för en effektiv klimatpolitik. Men kritiken är hård från flera håll och i dag riskerar regeringen mer av den varan från Klimatpolitiska rådet.
20 Mar, 06:02
Sverige måste rustas snabbare för att stå emot extremväder. Regeringen lägger stort fokus på vatten i sin uppdaterade strategi för klimatanpassning. Men många åtgärder dröjer. En ny utredning som ska underlätta kommunernas arbete ska vara klar först 2025.
19 Mar, 14:08
Det var rekordvarmt i land och på haven – men 2023 slogs också rekord i havsnivåhöjning, krympande glaciärer och förlusten av havsis i Antarktis. Sirenerna tjuter, varnar FN:s generalsekreterare. Men det finns en ljusglimt.
18 Mar, 06:04
Tunga pansarfordon och stridsplan spyr ut avgaser. Militären måste ta sitt ansvar för att minska utsläppen, enligt Natochefen Jens Stoltenberg. Klimatfrågan har stor betydelse för säkerheten, säger han till TT.
13 Mar, 07:40
Utsläppen av metan från den globala energisektorn steg till nära rekordnivåer förra året, enligt den internationella energibyrån IEA. Efter koldioxid är metan den största boven bakom den globala uppvärmningen och det finns billig teknik som snabbt kan minska det omfattande läckaget från olje- och gasindustrin till atmosfären.
11 Mar, 08:28
Extremvärme, torka, översvämningar och bränder. Det drabbar redan Europa i klimatförändringens spår – och värre kan det bli om inte samhället förbereder sig bättre, varnar EU:s miljöbyrå EEA.
10 Mar, 11:04
Ett "demokratiskt lotteri" har lett till Sveriges första medborgarråd om klimatet. 60 personer ska ge politikerna förslag om hur utsläppen ska minska. Det tänks mycket kring köksborden och det här kan vara ett sätt att vaska fram guldkornen, säger professor Sverker Sörlin, mentor för rådet.
10 Mar, 09:01
Världen står inför en massiv korallblekning på södra halvklotet och stora delar av de tropiska korallreven riskerar att dö. Vi är många som oroat oss för detta eftersom havstemperaturen varit helt sjuk, säger marinbiologen Björn Källström.
9 Mar, 14:12
Stor som en tvättmaskin ska den spana efter osynliga klimatbovar från rymden. Förhoppningen är att den nya satelliten ska bidra till minskade utsläpp av metangas.
7 Mar, 22:16
Reklam för billiga, massproducerade modekläder kan förbjudas i Frankrike om ett nytt lagförslag antas. Avgifter baserade på miljöpåverkan och koldioxidutsläpp, liknande de som redan ålagts inom bilindustrin föreslås också, rapporterar Euronews.
7 Mar, 05:00
För nionde månaden i rad har ett globalt värmerekord noterats. Februari 2024 blev den varmaste februarimånaden som hittills har uppmätts på jorden, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
2 Mar, 08:30
Märkligt sommarvarmt havsvatten i Nordatlanten redan i februari. Med draghjälp av väderfenomenet La Niña kan det göra orkansäsongen extrem. Det är väldigt konstigt det som händer nu, säger oceanograf Ola Kalén.
1 Mar, 10:12
Världen hotas av tre stora kriser – klimatförändringen, föroreningar och förlusten av natur. Det största ansvaret bär Sverige och andra rika länder. Och nu krävs ett nytt sätt att leva, enligt en ny FN-rapport.
1 Mar, 09:10
Världens energirelaterade utsläpp av koldioxid nådde rekordnivåer i fjol. Men den fortsatta utbyggnaden av ren teknik som sol, vind och elbilar bromsade uppgången, enligt den internationella energibyrån IEA.
27 Feb, 18:08
En stor del av Europas natur ska återställas, enligt den lag som EU-parlamentet röstat ja till. Men vad det innebär för svenska skogar är omtvistat. Skogssektorn borde se lagen som en möjlighet att göra en nödvändig omställning, säger forskaren Johan Svensson.
1 2 3 4 5 6 ... 44