Dessa investeringar väljer jag bort

Det finns vissa typer av investeringar som jag inte skulle ta i med tång. I alla fall inte längre nu när jag har sett vad riktigt korkade investeringar kan göra med ens pengar. Jag har gjort många misstag på börsen, så tro inget annat. Mina misstag ser jag nu som en styrka eftersom jag vet hur jag ska agera och hantera mina kommande investeringar på börsen.

Kryptovaluta

Nu kanske jag blir påhoppad av alla kryptofantaster där ute men jag har dissat denna investering totalt. Varför? För att jag inte förstår mig på blockkedjeteknik. Jag har som princip att inte köpa det jag inte förstår mig på. Jag säger dock inte att kryptovalutor är något är dåligt, kanske är det framtiden, vem vet? Blockkedjeinvesteringar överlåter jag till dem som kan det bättre än mig.

Utländska aktier

Det andra är faktiskt utländska aktier. Inte för att utländska bolag är dålig utan för att jag tycker att det är otroligt krångligt och jobbigt att läsa delårs- och årsrapporter, nyheter och politik på andra språk än svenska. Det finns otroligt fina bolag där ute men jag har löst detta genom att investera i en globalfond istället. Då får jag automatiskt riskspridning för en billig peng. Just nu har jag bara en utländsk aktie kvar, tidigare hade jag kring 10 stycken.

Bolag som går med förlust

Det tredje är bolag som går dåligt. Jag själv är otroligt överraskad att det finns så många aktieägare i t.ex.  Azelio, Fingerprint, Minesto och Aegirbio. Egentligen borde jag inte bli särskilt förvånad när jag tänker efter. När jag började plocka in aktier i min portfölj var jag själv och hängde på oseriösa aktieforum där bolag hajpades sönder. Fingerprint och Minesto var faktiskt två av dessa bolag och jag erkänner, – jag hade faktiskt båda dem i min väska tidigare.

Min hypotes är att ovanstående bolag har en hel hög med aktieägare som är nybörjare eller har ringa kunskap om börsen. Troligtvis har många personer lockats av aktiehypen som cirkulerade 2020-2021. Bolag som går med förlust brukar ofta landa i ett rejält magplask i slutändan.

Köp det du förstår dig på, köp bolag som går med vinst och köp bolag listade på Largecap-listan. Genomför du tre dessa saker har det uteslutit många skräpinvesteringar på börsen.

Large cap

Här kommer exempel på bolag listade på Large Cap listan (de mest störst börsvärde)

Detta är dock bara ett exempel på bolag. Ingen köprekommendation. Gör alltid din egna analys!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.