Sätt upp SMART:a sparmål

Om det något som jag älskar är att sätta upp mål. Mål inom jobbet, träning, sparande, och investeringar är bara några exempel. När du sätter upp dina mål så kom ihåg att jobba efter SMART:a mål principen för att lyckas. Det gör jag.

SMART:a mål

Denna princip och mål går ut på att man skriver ner mål efter 5 följande punkter.

  • Specifikt
  • Mätbart
  • Accepterat
  • Realistiskt
  • Tidssatt
Foto: Adam Wrafter / SvD /TT 

Exempel på SMART:a mål

Målet ska vara specifikt, mätbart, accepterat (uppnåeligt), realistiskt och tidssatt. Om du sätter upp en semesterkassa kan målet se ut på följande sätt: Jag ska spara ihop 10.000 kr till min semesterkassa i juni 2024. Detta är ett SMART mål för mig. Detta gjorde jag för min semesterkassa detta år och resultatet blev följande. Ta-da!

Ett exempel på ett icke SMART mål är: Jag ska spara ihop pengar så jag slipper tänka på kostnader när jag har semester. Detta är okonkret och ej mätbart.

Ett annat exempel på ett icke SMART mål är: Jag ska spara ihop 100.000 kr till min semesterkassa i juni 2024. Detta är inte realistiskt för mig och ingenting som är uppnåeligt på något sätt.

Jämför dig inte med andra

Sätt upp SMART:a mål utifrån dina förutsättningar och din kapacitet. Det som är realistiskt för dig är inte det för någon annan. Vi alla har olika möjligheter med olika inkomster och utgifter. Gör ditt bästa utifrån din privatekonomi.

Delmål

Kom även ihåg att sätta upp delmål om ditt slutgiltiga mål ligger flera månader bort. Om du vill ha delmål varje vecka, varje månad eller varje kvartal är helt upp till dig. Jag själv tycker det är skönt att kunna ”checka av” och sätta en bock i registret när ett delmål är uppfyllt. Det håller kämpaglöden uppe.

Ekonomisk frihet

Som vissa av er vet har jag som mål att nå finansiell frihet som 55-åring. Såhär jobbar jag med mitt långsiktiga må som just nu är 22 år bort. Detta är ett utdrag från mina mål närmaste åren.
Håll dig till din plan och sätt upp delmål. Kom även ihåg att belöna dig när du gör framsteg.

Stort lycka till

/Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.