Stockholm

Kent Ekeroth

Kent Alexander Ekeroth, född 11 september 1981, är en svensk civilekonom, politiker inom Sverigedemokraterna och riksdagsledamot sedan 2010. Han är invald från Skåne läns norra och östra valkrets på plats 67. Han är utbildad civilekonom och gick med i Sverigedemokraterna år 2006. Ekeroth fick näst flest personröster i Sverigedemokraterna i Europaparlamentsvalet 2009.


Ekeroth blev som nybliven i riksdagen ledamot i justitieutskottet och suppleant i EU-nämnden, vilket han lämnade 21 november 2012 på grund av en uppmärksammad film som cirkulerade i media där han och partikollegor beväpnat sig med järnrör och yttrat rasistiska och sexistiska kommentarer till personer de stötte på. Denna händelse kallades i media för ‘’Järnrörsskandalen’’.


Hans politiska paus upphörde när han 24 januari 2013 blev suppleant i EU-nämnden och näringsutskottet.


Partiledare Jimmie Åkesson uppmanade honom till att ta en paus från sitt uppdrag i justitieutskottet efter att en förundersökning om misshandel inleddes mot Ekeroth för ett slagsmål på krogen den 24 november 2016, vilket han dagen efter meddelade att han skulle göra. För detta åtalades han 3 februari 2017 för misshandel, ringa brott, efter anklagelser om att ha slagit en man i ansiktet i kön till nattklubben Solidaritet. Ekeroth sa sig ha handlat i nödvärn och begärt att utredningen om misshandel ska läggas ned. Den 30 januari 2017 lämnade han posten som internationell sekreterare.


Rättegången kring krogbråket ägde rum i Stockholms tingsrätt 21 juni 2017 och han fälldes den 28 juni 2017 för ringa misshandel och dömdes till dagsböter.


Ekeroth har avslöjats förmedla donationer till och registrerat webbdomänen för webbplatsen ‘’Politiskt inkorrekt’’, och även sajten Avpixlat som grundades 2011 och blev efterföljaren till bloggen Politiskt inkorrekt när den las ned. Avpixlat är en sida som beskrivits som rasistisk, främlingsfientlig och högerextrem och webbplatsen har kopplingar till Sverigedemokraterna och Ekeroth, då han upplåtit sitt konto för donationer till sajten. Han har funnits skattepliktig för näringsverksamhet i och med sajtens intäkter.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.