Söndag 1 Aug
Stockholm

Vi vaknar upp i ett kallare Sverige

Hur kunde det gå så här? Hela Nyheter24:s redaktion skriver om valresultatet. Vad händer nu i ett land där Sverigedemokraterna fått 12,9 procent av rösterna?

Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För fyra år sedan kom Sverigedemokraterna in i riksdagen med 5,7 procent av svenska folkets röster. För fyra år sedan lovade vi oss själva att göra allt för ett Sverige utan rasism.

I maj i år, när rösterna från EU-valet räknats samman fick Sverigedemokraterna 9,7 procent.

Vi lovade oss själva att inte gå åt samma håll som resten av Europa. Vi lovade oss själva att varje dag jobba för ett Sverige fritt från rasism. Att stoppa SD:s framfart och att stoppa partierna som i SD:s kölvatten börjat vädra luft igen. 

Vi har rapporterat från demonstrationerfrån upplopp. Vi har publicerat debattartiklarfolkets röstervåra egna upplevelser

Vi har rapporterat om skandaler och vi har ställt politiker till svars.

Vi har jobbat varje dag, och varje kväll, för att få ett varmare Sverige. En riksdag utan främlingsfientlighet.

Men vi har misslyckats. Vi alla har misslyckats. För på söndagskvällen kom valresultatet. Då kom resultatet som visar att 12,9 procent av de röstberättigade svenskarna valt att rösta in Sverigedemokraterna. Det parti som tycker att det är bättre att vi ger hjälpen "där" än "här". Som säger stopp till människor i nöd. 

I dag vaknar vi upp i ett kallare Sverige.

Men vi vägrar ge upp. Ni som säger att vi har gett SD för mycket uppmärksamhet ska ha en sak klar för er: Vi skriver inte om Sverigedemokraterna för att vi tycker det är kul eller för att retas. Vi gör det för att vi vägrar stå där i framtiden och inte kunna svara på frågan: "Varför gjorde ni inget?"

Vi tror inte på att tysta ned eller försöka glömma. Vi tror på att kämpa.

Tillsammans med alla er som dagligen fortsätter kampen mot rasism och nazism kommer vi fortsätta. Vi kommer aldrig någonsin att sluta granska Sverigedemokraterna. Hur mycket företrädare som Kent Ekeroth och andra påstår att vi skapar drev, och smutskastar media och alla ni som varje dag orkar fortsätta ifrågasätta och ta ställning mot rasism och för medmänsklighet.

Vi på Nyheter24 är stolta över det vi gör. Jävligt stolta. Vi vill nämligen leva i ett land där alla är välkomna, där kärleken vinner över hatet, och där respekt och medmänsklighet genomsyrar samhället i stället för hat, misstänksamhet och rädsla. 

Vi kommer alltid att fortsätta kämpa för ett Sverige fritt från rasism, och vi kommer att göra det tillsammans med er.

---

Nyheter24:s redaktion

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela