Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson vet inte riktigt vad han ska säga om vädret... - Foto: TT

Jimmie Åkesson: "Jag är inte någon expert på väder..."

Jimmie Åkesson menar nu att väderfenomenet El Niño är en av anledningarna till det varma sommarvädret. "Det är absolut fel", säger experten Pär Holmgren.


Efter den här varma och torra sommaren får man nog ändå säga att klimatet har seglat upp som en av valrörelsens viktigare frågor. 

Men några som fått mycket kritik för att man inte tagit klimatfrågan på allvar är Sverigedemokraterna. I ett tal som partiledaren Jimmie Åkesson höll nyligen sa han så här: 

"Att göra politik av sommarens bränder och torka är inte seriöst. Det är den värsta sortens populism".

Åkesson har fått väldigt mycket kritik för sin hållning i klimatdebatten. Förra veckan anordnade Expressen en partiledardebatt där Centerpartiets partiledare Annie Lööf gick till hårt angrepp mot Åkesson

– Det är som att stå och lyssna på Donald Trump här. Det är skamligt att man har en klimatförnekare som partiledare, sa Annie Lööf i debatten. 

"Ingen expert"

Nu har Åkesson ännu en gång uttalat sig om klimatet. Han menar att har inte har så bra koll, men menar att väderfenomenet El Niño kan ha något med saken att göra. 

– Jag är inte någon expert på väder men det talas ju om att vi har haft en El Niño och en värmebölja från den som nådde oss den här sommaren. Det ligger en del i det säkert, säger Åkesson i en intervju med Expressen

– Jag förnekar inte att jordens klimat är på väg att bli varmare och att det kan komma att bli fler varma somrar oftare framöver men debatten är obalanserad, fortsätter Åkesson. 

En som däremot är expert på väder och klimat är Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT och numera naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han sågar Åkessons resonemang. 

Pär Holmgren sågar Åkessons teorier. (Fredrik Sandberg/TT)

– Det är så fel som det bara går. Det är dubbelfel. Kopplingen mellan El Niño och det skandinaviska vädret är ganska svag. Dessutom har vi i början av 2018 haft en svag El Niña, som i så fall om möjligt har haft en avkylande effekt, säger Holmgren till Nyheter24

El Niño och El Niña

El Niño och El Niña är ett starkt väderfenomen som sker i Indiska oceanen och Stilla Havet. I korthet är det klimatvariatoner som påverkar havstemperaturen i Stilla havet och kan ha förödande konsekvenser för infrastruktur och fiske i Sydamerika. 

Vill du läsa mer om partiernas klimatpolitik kan du göra det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för klimatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.