Så rapporterar USA och andra länder om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas eventuella framgångar i söndagens val, och oron kring detta, är tveklöst ett av de ämnen som diskuteras flitigast just nu. Och intresset sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.


Ingen har väl missat att det snart är dags för val i Sverige. Mycket kretsat kring Sverigedemokraternas framfart – och oron som många som bor i Sverige känner för den. Här är 24 åsikter SD står för som du verkligen borde känna till.

Sverigedemokraternas väg till valet har, precis som tidigare år, kantats av flertalet osmickrande avslöjanden. Bara den senaste veckan avslöjades det att ett av partiets toppnamn har åkt mängder av dyra taxiresor för skattebetalarnas pengar (läs mer om det här) och Jimmie Åkesson blev hårt kritiserad efter att han kallat P3 för en “skitkanal” som han ville lägga ner.

Men hur ser omvärlden på Sverigedemokraterna? Nyheter24 har tagit en titt på hur utländsk media rapporterar om partiet.

Norden

I våra grannländer rapporteras det mycket om det svenska valet. I Danmark kallas Sverigedemokraterna för ett "invandringskritiskt parti" och likställs med landets egna högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Faksimil från danska tidningen Berlingske.

Även i Norge skrivs det mycket om Sverigedemokraterna. Där kallas SD för ett högerpopulistiskt parti, med extremt ursprung och nazistisk grund.

Faksimil från norska tidningen Bergens Tidende.

Här kan du läsa om en restaurang i Oslo som skyltade med att SD-väljare inte var välkomna.

Europa

Det är inte bara våra nordiska grannar som skriver om Sverigedemokraterna. Spanska utgåvan av Huffington Post skriver om SD, och likställer Jimmie Åkesson med andra högerpopulistiska ledare i Europa. Här är "guide till högerextrema ledare", där Åkesson porträtteras tillsammans med Viktor Orbán från Ungern, Matteo Salvini från Italien, Jaroslaw Kaczynski från Polen, Heinz-Christian Strache från Österrike, Jussi Halla-aho från Finland, och Alexander Gauland från Tyskland.

Gemensamt med dessa män är att de inte gillar invandrare och är EU-motståndare. I Orbans Ungern är demokratin och pressfriheten hotad. 

Faksimil från huffingtonpost.es

Andra tidningar, som El País, och El Mundo använder liknande formuleringar för att beskriva SD.

I en artikel från förra året skriver spanska nyhetsbyrån Europapress om Åkesson och hur han håller med om Donald Trumps kritiserade uttalanden om Sverige och invandring.

Faksimil från Europapress

I Frankrike rapporterar media att extremhögern är på frammarsch i Sverige. Här är rubriker från Le Monde och Le Figaro.

Faksimil Le Monde
Faksimil Le Figaro

I England kallar Sverigedemokraterna för nationalistiska och anti invandring. Här från tidningen The Independent.

Faksimil The Independent.

The Guardian benämner också SD som populistisk extremhöger – och skriver om folks rädsla för att de ska få mycket röster i valet. 

Faksimil The Guardian

USA

Intresset för det svenska valet har varit ovanligt stort i amerikansk media, och det beror främst på Sverigedemokraternas framfart, som en del i de högerpopulistiska framgångarna i Europa. Mycket handlar om SD:s historia och hur de kunnat växa om de gjort. Frågan man ställer sig är: hur kunde ett högerextremt parti etablera sig så i ett land som Sverige?

The New Yorker skriver att Sverige en gång var en moralisk supermakt – men att det är på väg att förändras. Ja, på grund av Sverigedemokraterna. 

Faksimil The New Yorker

Rubrik från Washington Post.

Faksimil Washington Post.

Sverige brukar internationellt sett mest vara ett land känt för bra musik, trendigt mode och svåra Bergman-filmer – och nu också högerpopulism.

Har du koll på vad Sverigedemokraterna faktiskt tycker? Här är vad de sagt om abort. Här kan du läsa om hur SD-politiker sprider hat och rasism på nätet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du rösta på söndag?
Tack för din röst!