Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund. Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson säger att det i praktiken nu är över för Alliansen. - Foto: Tomas Oneborg SvD/TT / Janerik Henriksson TT/TT

Jimmie Åkesson (SD): Alliansen är i praktiken över

Efter osämjan i Alliansen. Nu tror Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Alliansen i princip är över.


Under lördagen hölls det tre blixtinkallade presskonferenser från tre av de fyra allianspartierna. Anledningen till presskonferenserna berodde på Ulf Kristersson uttalande på Facebook tidigare i veckan. Du kan läsa mer om hans uttalande här.

Nu så verkar sprickan mellan den tidigare så starka Alliansen uppenbara sig mer och mer.

Liberalerna och Centerpartiet var solklara i sina presskonferenser. De vill se en alliansregering framöver, men inte under vilka omständigheter som helst. Liberalerna konstaterade att de inte skulle stödja en M+KD-ledd regering och Centerpartiet såg inte heller ljuset för en liten M-ledd regering.

Nu kommenterar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson partiernas utspel och enligt honom så ser det nu ut som att Alliansen snart är ett minne blott.

– Man kan inte tolka dagens utspel som annat än att Alliansen nu i praktiken är över, säger Åkesson i en kommentar till Aftonbladet.

Skulle kunna vara oerhört dåligt för Sverige

Åkesson tar inte lördagen med en klackspark utan poängterar rätt så kraftigt att han tycker att regeringsfrågan är på väg att barka ut åt ett håll han själv inte tycker är fördelaktigt.

– Det är oroande att både Lööf och Björklund allt tydligare rör sig mot Socialdemokraterna. En ny Socialdemokratiskt ledd regering byggd på C, L och MP tror jag skulle vara oerhört dåligt för Sverige, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Åkesson konstaterar däremot att detta öppnar upp för ett nytt sorts block, ett block som han tycker vore bra för Sverige.

– Detta kan öppna upp för möjligheten att på sikt istället forma ett konservativt block. Det vore bra för Sverige, säger Åkesson till Aftonbladet.

Annie Lööf (C) gav ett besked att hon inte tänkte ge en liten M-ledd regering sitt stöd. Hennes uttalande kan du läsa allt om här.

Liberalernas Jan Björklund berättade under sin presskonferens att Liberalerna inte har tänkt ge stöd åt en tilltänkt M+KD-regering. Du kan läsa allt om hans uttalande här.

Efter Centerpartiet och Liberalernas uttalande kände sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besviken på hennes allianskollegor. Läs allt om hennes uttalande här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Alliansen kommer att spricka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.