Annie Lööf vill släppa fram Löfven – för att utesluta Åkesson

- 11/01/2019, 15:57 -

Annie Lööf avslöjar att Centerpartiet kommer att rekommendera att Stefan Löfven blir statsminister. Men kravet för en regeringsbildning är att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte har inflytande på Sveriges politiska inriktning.

Under en presskonferens avslöjar Annie Lööf att Centerpartiet kommer att rekommendera Stefan Löfven som statsminister. Enligt henne har ett genombrott skett i förhandlingarna mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

– Genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna, sade Annie Lööf. 

Kravet: utesluta samarbete med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet

En av anledningarna bakom beslutet är enligt Annie Lööf att man vill undvika en regering som kräver stöd från Sverigedemokraterna. 

– För att en Alliansregering ska kunna genomföra sin politik krävs det Sverigedemokraternas aktiva stöd, det stödet kommer inte bli gratis, sade Annie Lööf. 

– Vi har landat i en lösning där SD:s inflytande inte avgör, en lösning där också V hålls borta från makt över Sveriges politiska inriktning. Vi har även drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, fortsatte Lööf under sitt tal. 

Läs även: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: "Den bästa lösningen"

Läs också toppolitikern Sara Skyttedals (KD) attack till Annie Lööf efter beslutet att släppa fram Löfven.

Ebba Busch Thor (KD) tycker att Skyttedals attack var onödig. Läs om det här!

Sverigedemokraterna gick också till attack mot Annie Lööf. Det kan du läsa mer om här!

Läs också Moderaternas Ulf Kristerssons arga svar här.

Ebba Busch Thor menar att Lööf har fört sina väljare bakom ljuset. Läs mer om det här!


Vill du ha Löfven som statsminister?