Facebook-gruppen som journalisten och författaren Mina Dennert, 41, startade var en slags en slags aktionsgrupp där medlemmarna skulle tipsa varandra om näthat – för att sedan slå tillbaka med fakta, källor och motargument.
1 av 4
Facebook-gruppen som journalisten och författaren Mina Dennert, 41, startade var en slags en slags aktionsgrupp där medlemmarna skulle tipsa varandra om näthat – för att sedan slå tillbaka med fakta, källor och motargument. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pressbild
Facebook-gruppen, som fick namnet "#jagärhär", har vuxit enormt sedan starten förra året.
2 av 4
Facebook-gruppen, som fick namnet "#jagärhär", har vuxit enormt sedan starten förra året. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Trots att näthatet fortsatt att finnas och drabba många människor – har det också ändrat form, menar Mina Dennert.
3 av 4
Trots att näthatet fortsatt att finnas och drabba många människor – har det också ändrat form, menar Mina Dennert. - Foto: Privat
Journalisten och författaren Mina Dennert, 41.
4 av 4
Journalisten och författaren Mina Dennert, 41. - Foto: Pressbild

Mina, 41, krigar på nätet varje dag: Hatet har förändrats

Näthat har funnits länge, men också ändrat form. Det menar Mina Dennert som förra året startade en aktionsgrupp på Facebook.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Facebook-gruppen som journalisten och författaren Mina Dennert, 41, startade är en slags aktionsgrupp där tanken är att medlemmarna ska tipsa varandra om näthat i kommentarsfält på nätet – för att sedan slå tillbaka mot det med fakta, källor och motargument.

Facebook-gruppen, som fick namnet "#jagärhär", har vuxit enormt sedan starten förra året.

– Jag tror att i alla fall vi som sysslar med media har förstått att det politiska näthatet var organiserat. Att det inte var upprörda medborgare runt om i landet som satt och var oroliga för Sveriges utveckling, utan att det var i hatgrupper där det här startades, och att det var deras propaganda, säger Mina Dennert till Nyheter24.

Mina Dennert. Bildkälla: Privat

En stor skillnad i hur näthatet har förändrats är att många etablerade medier har börjat hålla bättre koll på sina kommentarsfält. Vissa har till och med tagit bort dem helt.

Det har gjort att hatet letat sig vidare – bland annat till vissa grupper på Facebook, menar Mina Dennert.

– Grupperna som sysslar med politiskt näthat är många, säger hon.

Mina Dennert tar bland annat upp Facebook-gruppen om polisen Peter Springare, som idag heter "Stå upp för Sverige", men som snabbt fick väldigt många medlemmar när den startades.

Ganska snabbt fylldes den också med främlingsfientliga inlägg och rasism.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Även diskussionen i de kommentarsfält som fortfarande finns kvar hos medier tycker Mina Dennert har ändrat karaktär.

Mycket av de rena hoten och haten är borta. Istället har näthatarna gått över till att sprida alternativa fakta och falska nyheter. Det är ett slags politiskt näthat som är mycket svårare att komma åt eftersom det ser ut som information och åsikter, menar Mina Dinnert.

– "Du din jävla…" och "jag ska hänga dig", sådant ser man inte längre på de etablerade sidorna, utan det är helt förpassat till stängda Facebook-sidor som till exempel "Stå upp för Sverige". Där är ju det vardagsmat, säger hon.

Det låter på dig som att det synliga näthatet litegrann har försvunnit?

– Ja, det är min bild av det, att vi har lyckats tränga undan ganska mycket av det, att man inte tycker att det är roligt eller intressant längre på samma sätt. Och jag tänker att "#jagärhär"-gruppen har varit en viktig del i det, säger Mina Dennert.

Se också intervjun med Sveriges inrikesminister Anders Ygeman – som förut berättat om att han vill se hårdare lagar när det gäller näthat:

Här är fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff, och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!
stats