1 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 3
- Foto: Nyheter24
3 av 3

Polisens uppmaning mot hatet på nätet: "Bomba med anmälningar"

Mörkertalet är stort när det gäller brott kopplade till näthat. Många människor anmäler inte. Men det är helt fel, menar polisen.


Under politikerveckan i Almedalen i Visby på Gotland diskuterades näthat i en panel som Nyheter24 anordnande.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet från 2015 lades hela 96 procent av de anmälda hot och kränkningar som Brå granskade ner av polis eller åklagare.

Det här var en siffra som Elisabeth Pettersson från Institutet för juridik och internet valde att lyfta upp under paneldiskussionen.

– Där behöver vi förändra och göra så att fler brott utreds och att vi börjar ta det på allvar, säger Elisabeth Pettersson under paneldiskussionen.

Panelen i Almedalen. Elisabeth Pettersson är tvåa från vänster. Bredvid henne står Mina Dennert.

När det sedan öppnades upp för frågor till panelen reste sig Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på polisens nationella it-brottscentrum, upp och berättade att de där 96 procenten antagligen skulle bli till 99,7 procent för 2017.

– Det beror naturligtvis på att man har tagit bort det verktyg vi hade för att spåra näthatare – datalagringen, säger Anders Ahlqvist.

Det var i december förra året som EU-domstolen i ett beslut dömde ut den svenska datalagringen, vilket betyder att polisen inte längre har samma tillgång till den stora mängd data som operatörerna sparar.

Anders Ahlqvist menar att polisen på grund av beslutet redan nu ser en stor skillnad.

– Vi kan ta en parallell: av 2 000 inkomna tips om barnpornografi kunde vi fullfölja 50 stycken på fyra månader. Och det kommer inte att bli någon skillnad när det gäller brott kopplade till näthat. Vill vi att myndigheterna ska agera mot det här måste vi också skaffa en verktygslåda, säger Anders Ahlqvist.

Anders Ahlqvist från polisens nationella it-brottscentrum gav sig in i paneldiskussionen.

Journalisten och författaren Mina Dennert, som förra året startade en aktionsgrupp på Facebook mot näthat, ställde då en motfråga till Anders Ahlqvist och undrade vad han föreslår att man kan göra för att polisen lättare ska kunna bekämpa brott kopplade till näthat.

Enligt Anders Ahlqvist finns det ett otroligt stort mörkertal när det gäller näthatsbrott, och många människor tycker inte att det är någon idé att polisanmäla om de drabbas eftersom de tror att anmälan ändå inte kommer att leda vidare någonstans.

– Men då kommer myndigheterna inte heller att få någon resurs. Våra chefer inom polisen agerar på statistik, och så länge vi har för få anmälningar kommer det inte att satsas. Det är väldigt enkelt. Så det är rådet till er andra: bomba systemet med anmälningar, säger Anders Ahlqvist.

Här är några fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff, och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.